<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67654" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Напрежението...

Covid-19 може да предизвика сериозни мозъчни усложнения, според изследване

26 Юни 2020
2 3657

Covid-19 може да предизвика мозъчни усложнения като инсулт и психоза, твърди проучване, което поражда опасения относно потенциално широкото въздействие на заболяването при някои пациенти, пише The Guardian.

Изследването и с малък мащаб се основава на наблюденията на лекарите, така че не може да даде ясна цялостна картина за честотата на такива усложнения. Въпреки това медицинските експерти казват, че откритията подчертават необходимостта от проучване на възможните ефекти на Covid-19 върху мозъка и проучвания за потенциалното лечение.

„Има все повече съобщения за връзка между инфекцията от Covid-19 и възможните неврологични или психиатрични усложнения, но досега те обикновено са били ограничени до проучвания на 10 или по-малко пациенти“, казва Бенедикт Майкъл, водещ автор на изследването, от университета в Ливърпул. „Нашето проучване на неврологични усложнения, свързани с Covid-19, е фокусиранo върху случаи, които са достатъчно тежки, за да изискват хоспитализация.“

От 125 случая, докладвани подробно, най-честото наблюдавано мозъчно усложнение е инсулт, съобщаван при 77 пациенти. От тях 57 пациенти са получили инсулт, причинен от кръвен съсирек в мозъка, известен като исхемичен инсулт, девет пациенти са получили инсулт, причинен от мозъчен кръвоизлив, а един пациент е получил инсулт, причинен от възпаление в кръвоносните съдове на мозъка. По-рано е установено, че Covid-19 при някои пациенти причинява силно възпаление и кръвни съсиреци в белите дробове и на други места в тялото.

Носенето на маски е предотвратило десетки хиляди случаи на Covid-19 в Ню Йорк и Северна Италия, показа проучване

Други 39 пациенти показали признаци на объркване или промени в поведението, като седем от тях имали възпаление на мозъка, наречено енцефалит. На останалите 23 пациенти с променено психическо състояние са диагностицирани психиатрични състояния, включително психоза, синдром на деменция и разстройства на настроението. Въпреки че повечето психиатрични диагнози са регистрирани като нови, изследователите твърдят, че не могат да изключат възможността те да са недиагностицирани преди пациентът да е развил Covid-19.

Графична илюстрация как коронавирусът навлиза в организма на човека можете да видите във видеото.

Източник: The Guardian

Видео: YouTube/ The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Vlad Kata

    30 Юни 2020

    Явно повечето ни политици са го преболедували вече, ето и един от най-явните симптоми : признаци на объркване или промени в поведението

Покажи всички Скрий

Реакции