Следва: 26-годишна род...

Covid-19 може да предизвика увреждания като тези след инфаркт, сочи изследване (снимки)

28 Юли 2020
36 2380

Инфекцията от коронавирус може да предизвика трайни увреждания на сърцето, както при прекаран инфаркт при 75% от случаите, твърдят нови изследвания, пише DailyMail.

Проучвания показват, че респираторният вирус атакува и сърдечно-съдовата система, както други органи, включително бъбреците и мозъка.

Според данни от немско проучване при 78% от пациентите, които са излекувани от Covid-19, са настъпили структурни изменения в сърцето, докато при 76% са видими увреждания, които са характерни при случаите на инфаркт.

Второто изследване, също на немски учени, посочва, че при повече от половината пациенти, починали в следствие на инфекция от Covid-19, са открити множество следи от вируса в сърдечно-съдовата система.

Все още не е ясно колко дълго може да продължи вредата или как на практика може да увеличи рисковете на оцелелите от сърдечен удар, инсулт или други животозастрашаващи сърдечно-съдови проблеми. Проучванията обаче дават възможност да се обясни защо дори и вече излекуваните от заболяването са останали слаби и уморени в продължение на седмици или месеци.

Covid-19 може да предизвика сериозни мозъчни усложнения, според изследване

Освен това авторите и експертите предупреждават също така, че лекарите може да се наложи да наблюдават сърдечното здраве на пациентите със COVID-19 дълго след като са изчистили вируса.

Видео: TheTelegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции