Следва: 26-годишна род...

Covid-19 може да предизвика увреждания като тези след инфаркт, сочи изследване (снимки)

28 Юли 2020
0 2429

Инфекцията от коронавирус може да предизвика трайни увреждания на сърцето, както при прекаран инфаркт при 75% от случаите, твърдят нови изследвания, пише DailyMail.

Проучвания показват, че респираторният вирус атакува и сърдечно-съдовата система, както други органи, включително бъбреците и мозъка.

Според данни от немско проучване при 78% от пациентите, които са излекувани от Covid-19, са настъпили структурни изменения в сърцето, докато при 76% са видими увреждания, които са характерни при случаите на инфаркт.

Второто изследване, също на немски учени, посочва, че при повече от половината пациенти, починали в следствие на инфекция от Covid-19, са открити множество следи от вируса в сърдечно-съдовата система.

Все още не е ясно колко дълго може да продължи вредата или как на практика може да увеличи рисковете на оцелелите от сърдечен удар, инсулт или други животозастрашаващи сърдечно-съдови проблеми. Проучванията обаче дават възможност да се обясни защо дори и вече излекуваните от заболяването са останали слаби и уморени в продължение на седмици или месеци.

Covid-19 може да предизвика сериозни мозъчни усложнения, според изследване

Освен това авторите и експертите предупреждават също така, че лекарите може да се наложи да наблюдават сърдечното здраве на пациентите със COVID-19 дълго след като са изчистили вируса.

Видео: TheTelegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции