<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифинг на зд...

“Covid-19 не е толкова опасен за младите хора.” Така ли е в действителност?

22 Декември 2020
0 1229

Най-голямата тежест на пандемията от Covid-19 понесоха и понасят хората над 65 години, на такава възраст са близо 80% от починалите в САЩ. Но ако за момент спрем да мислим за това, ще видим и нещо друго – смъртността при младите хора е безпрецедентно висока.

Изследване, публикувано в сряда в Journal of the American Medical Association, цитирано от Клуб Z, разкрива, че сред хората в САЩ на възраст между 25 и 44 години от март до края на юли има почти 12 хил. смъртни случая повече от очакваните спрямо данни от предишни години.

От Covid-19 умират повече мъже, отколкото жени. Защо е така?

Всъщност юли изглежда, че е най-смъртоносният месец сред тази група в модерната история на Америка. През последните 20 години средно 11 хил. млади американци умират през юли. През тази година броят им е над 16 хил.

&#8220;Covid-19 не е толкова опасен за младите хора.&#8221; Така ли е в действителност?

Тенденцията се запазва и през есента. Въз основа на предварителните прогнози 154 хил. души в тази възрастова група се очакваше да починат през 2020 г. Нo тази граница е премината още в средата на ноември. Дори и ако процентът смъртност внезапно се върне към нормалното през декември – а е повече от ясно, че това няма да се случи, се очакват повече от 170 хил. починали сред американците между 25 и 44 години към края на 2020 г.

Въпреки че няма детайлни данни за повечето области, се знае, че Covid-19 е основната причина за този ръст на смъртните случаи. Да вземем например щата Ню Йорк. Според статистиката на департамента по здраве на щата Ню Йорк, през април и май Covid-19 е убил 1081 души между 20 и 49 г. Забележителното е, че тези данни надвишават обикновените причини за смърт в щата в тази възрастова група – неумишлени инциденти, свързани със свръхдоза наркотици или катастрофи, които заедно са причинили 495 смъртни случая през април и май 2018 г., това е най-скорошната година, за която има публично достъпни данни. 

След като ужасяващият първи пик на североизток през пролетта отмина, подобни тенденции започнаха да стават видими и в други региони през лятото. С ръста на заразените сред по-младото население Covid-19 се превърна във водеща причина за смъртните случаи в други райони. Починалите от вируса сред младото население  в някои райони на САЩ временно надвишиха смъртните случаи, причинени от опиоиди. Като има притеснения, че и смъртните случаи от свръхдоза също са се увеличили по време на пандемията.

&#8220;Covid-19 не е толкова опасен за младите хора.&#8221; Така ли е в действителност?

Не е тайна, че цветнокожите представляват диспропорционална част от починалите в Америка. Според центровете за контрол и превенция на болестите сред хората на възраст между 25 и 44 г. чернокожите и испаноезичните не само, че са непропорционален брой, но са и мнозинство от случаите с Covid-19 към 30 септември.

Политиката за оставане вкъщи спаси живота на много хора, но възможността те да се възползват от това не беше равномерно разпределена. Сред работещите на първа линия, много от които не са бели, стоенето вкъщи никога не е било реална възможност.

От твърде дълго време посланието се повтаря – “Covid-19 е опасна болест за старите хора, а младите се справят добре с нея.” Истина е, че смъртните случаи сред хората на възраст 25-44 г. са по-малко от 3 на сто от всички смъртни случаи в САЩ според Националния център за здравна статистика.

Но това, което се смяташе преди за относителната безобидност на Covid-19 по отношение на младите хора, просто не се потвърждава от данните.

Източник: The New York Times, Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции