<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус ...

Covid-19 по света: Ирландците се затварят по домовете си, в Москва започва масова ваксинация

20 Октомври 2020
0 8505

Правителството на Ирландия обяви налагането на шестседмична задължителна карантина по домовете. Мярката ще бъде въведена от сряда, пише Свободна Европа.

С това правителството в Дъблин се превръща в първото в Европа, което връща най-тежките мерки на национално ниво, които бяха актуални през март, април и май.

5-милионното население ще бъде ограничено да се придвижва само на 5 км от домовете си, като ще бъде наложена и забрана за гостувания. Полицията ще въведа пропускателни пунктове, а голяма част от магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени. В същото време училищата ще останат отворени.

В Русия пък кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че в рамките на два месеца в руската столица ще започнат масови ваксинации за Covid-19. Решението му не беше придружено от повече детайли относно начина, по който ще бъде извършван процесът, но идва след скок в броя на заразените.

Руски учен от САЩ критикува руската ваксина “Спутник V”

Московчани ще бъдат ваксинирани със Sputnik – V, която беше одобрена само за национална употреба през август. Тогава това предизвика сериозно противопоставяне в световната научна общност, придружено с обвинения, че ваксината не е тествана спрямо утвърдените стандарти.

Сериозно продължава да расте броят на заразените и в Азия и Южна Америка. В Аржентина обявиха, че от Covid-19 вече са се заразили над 1 милион души. Страната е с население от 45 млн., което я прави най-малката, в която се преминава границата от 1 млн. заразени.

Аржентина се нарежда веднага след САЩ, Индия, Бразилия и Русия по брой заразени, но с население в пъти по-малко спрямо водачите в тази статистика.

Общо по света заразените от Covid-19 са над 40 млн. и 400 хил., оздравелите са близо 28 млн., а починалите са малко над 1 млн. и 118 хил.

Днес стана ясно също така, че Чехия затяга правилата за носене на маски. От утре то ще стане задължително за застроените площи на градовете и общините, заяви след заседание на кабинета чешкият министър на здравеопазването Роман Примула, цитиран от bTV.

Изключение ще се прави, ако има възможност да бъде спазвана дистанция от повече от 2 м, както и за спортовете.

В Германия част от Бавария стана първият район от месец април, поставен под пълна карантина, предаде Ройтерс. Мярката в окръг Берхтесгаденер Ланд влиза в сила от днес и предвижда през следващите две седмици жителите му да не могат да напускат дома си без уважителна причина.

Повод за въвеждането ѝ стана рязко увеличение на случаите на коронавирус в окръга, след като броят им за период от седем дни достигна 272,8 на 100 000 жители.

В Швеция започна да се обмисля възможността да бъдат наложени ограничения в транспорта и магазините.

Източници: Свободна Европа, bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции