<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74492" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Covid-19 стигна 1 милион жертви, но къде стои по смъртност спрямо други болести в историята? (графики)

29 Септември 2020
0 3398

Когато на 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемията от коронавирус, това бе едва втората позната пандемия на 21 век, пише The Independent.

Към този момент случаите на Covid-19 по света бяха едва 100 000, а смъртните случаи около 5000, но извън Китай броят непрестанно нарастваше скокообразно.

В рамките само на три месеца пандемията отне живота на 360 000 души като по този начин се доближи единствено до Свинския грип като най-мащабната и единствена пандемия от 20 години насам, според СЗО. Осем месеца по-късно коронавирусът вече е отнел живота на над 1 милион човека по света.

За последните осем месеца коронавирусът е отнел живота на повече хора, отколкото всички останали значителни заболявания, взети заедно. И все пак, в сравнение с големите епидемии от 20 век, Covid-19 все още има дълъг път пред себе си.

СПИН и Испанският грип продължават да имат съществена преднина в разпространението и смъртността.

През 2005-06 година СПИН достигна пик в смъртността, отнемайки живота на по около 2 милиона човека годишно. Но от 2017-та насам вирусът е причинил смъртта на под 1 милион души годишно.

За момента още няма данни смъртността от коронавирус да забавя темпа си. Дори напротив, има данни, че може да надскочи пика на починалите от СПИН.

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, предупреди в петък, че подобни обстоятелства означават, че перспективата за 2 милиона смъртни случая от коронавирус не е “невъзможна”.

„Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем този брой?”, отбеляза той и допълни:

„Времето за действие сега касае всеки един аспект на нашия стратегически подход. Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Трябва да направим всичко, защото ако не направим всичко, 2-та милиона смъртни случая са не само мислими, но за съжаление и много вероятни.”

Източник: The Independent

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции