<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112039" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Johnson & Johnson е о...

Грип в Covid епидемията: Как да различим симптомите на двата вируса? (видео)

16 Декември 2021
0 562

Грип в Covid епидемията: Как да различим симптомите на двата вируса? Отговор дава материал на bTV.

Интересът към противогрипните ваксини обаче тази година е по-слаб, алармират лекари, след като вчера у нас беше регистриран първият случай на щама “Камбоджа”.

Най-добрият начин двете инфекции да се разграничат е чрез тест, защото голяма част от симптомите им се припокриват. Затова и препоръките са да се имунизираме и срещу Covid-19, и срещу грип. Макар че тази година интерсът е слаб.

При предвидени 230 000 безплатни ваксини за хората в рисковите групи – изразходвани са поставени са малко над 150 000. Засега срокът да се използват останалите е до 31 декември. Ако искате да се ваксинирате и срещу коронавирус, и срещу грип, препоръката у нас е отстоянието между двете имунизации да е 14 дни.

Виурсолозите предупреждават, че е възможен силен грипен сезон.

След тежко изкаран грип през 2011 г. 71-годишната Наташа Кръстева се уверява, че и този вирус, макар и често подценяван, може да има тежки последици.

„Не нзам какъв беше този грип – птичи ли… Три месеца тогава бях болна! След това реших, че никога вече ням да пропускам да се ваксинирам“, отбелязва Наташа.

Затова вече е с ваксина срещу грипа – безплатна за рисковите групи. Хората като нея обаче не са много, казва д-р Михаил Михов. До момнета той е поставил половината от 150 дози, с които разполага.

„Миналата година нямаше грип. Хората се умориха от рутинните имунизации. Предполагам, че това е причината“, казва лекарят.

Грип в Covid епидемията: Как да различим симптомите на двата вируса? (видео)

Първи случай на грип у нас за този сезон, атакува ни щамът “Камбоджа”

За грип рисковите групи са като при COVID. Той поразява и по-млади хора. Трябва да се пазят и бременните.

Възможно е тази година грипната вълна да е по-силна и вероятно ще започне от януари, прогнозира проф. Нели Корсун. В лабораторията, която тя ръководи, беше установен първият случай на грипа, щам „Камбоджа“.

„По принцип този вирус причинява по-тежки забоолявания, които са по-рискови. Като се има предвид , че миналия сезон нямаше циркулация, съответно имунитетът е отслабнал, би могло да се очаква, че населението ще е възприемчиво“, прогнозира тя.

Без изследване е трудно да се установи дали е грип или COVID.

„За гирп е характерно по-рязко начало. Човек може да назове часа, в който вдига температурата – тя е висока над 38 градуса. При COVID е попостепено заболяването. Също така, при грип отшумяват за по-кратко време“, обяснява проф. Корсун.

„Камбоджа“ е сред щамовете, които противогрипната ваксина покрива. За да се изгради имунитет след нея, са необходими между 2 и 3 седмици.

Грип в Covid епидемията: Как да различим симптомите на двата вируса?

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции