<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108779" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България мож...

Д-р Ненков: Това правителство трябваше да направи ваксинацията задължителна (видео)

20 Ноември 2021
0 1127

„Това правителство щеше да влезе в историята, ако беше направило ваксинацията задължителна в България“, отбеляза в предаването „Тази събота“ д-р Мирослав Ненков, който беше служебен министър на здравеопазването. Според него следващият министър на здравеопазването трябва да направи ваксините срещу коронавируса задължителни.

Д-р Ненков: Служебното правителство да въведе задължителна ваксинация (видео)

Д-р Ненков: Това правителство трябваше да направи ваксинацията задължителна

Според д-р Аспарух Илиев, който експерт по безопасността на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, мерките, които имаме тук срещу Covid-19, се изпълняват много проформа.

“Делта” вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, ще се разболее, смята д-р Аспарух Илиев (видео)

„Истинска проверка на тези мерки не се извършва, така че можем да кажем, че сме трудно съпоставими с другите държави. В Австрия при значително по-малък брой починали, взеха решение за задължителна ваксинация“, отбеляза той.

Първа в Европа: Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

По думите на д-р Аспарух Илиев имаме няколко проблема – първият е, че има Covid, а вторият, че българинът е с много лошо здраве.

Д-р Ненков: Това правителство трябваше да направи ваксинацията задължителна (видео)

„Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма – хипертония, затлъстяване, нашият стил на живот е много лош и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността“, обясни лекарят. „Ако си представим една ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са подобре или ще мобилизира полицейски сили, които да контролират движението“, каза д-р Мирослав Ненков.

Д-р Ненков: Това правителство трябваше да направи ваксинацията задължителна (видео)

Според д-р Аспарух Илиев ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас. „В рамките на ЕС ние сме единствената държава, която с такива висока смъртност не се взима никакви мерки, а това противоречи на европейските ценности. В другите държави щеше да има оставка на правителството и избори“, посочи той.

България може да се превърне в изочник на нов вариант на Covid-19, смята евродепутат

По думите на д-р Ненков няма нищо лошо в това вътрешния и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките. „За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие“, смята той. Според него първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

Мирослав Ненков и вица за кандидат-депутата (видео)

„На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса, на второ място трябва да се прилагат строго мерките и на трето място да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират“, отбеляза и д-р Аспарух Илиев.

Д-р Ненков: Това правителство трябваше да направи ваксинацията задължителна

Източник и видео: bTV, „Тази събота“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции