<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена получи ф...

Да загубиш син и внук, но да спасиш чрез тях четири живота

30 Март 2023
0 1480

Да загубиш син и внук, но да спасиш чрез тях четири живота. Това е преживяла 77-годишната Янка Морчева през последната година. Историята й разказва великотърновският вестник „Борба“.

През март 2022 г. баба Янка губи 21-годишния си внук Тодор. След тежка черепно-мозъчна травма той става донор и спасява с органите си трима души. Почти по същото време тази година жената се сбогува и със своя син Ивайло, който изпада в мозъчна смърт след масивен мозъчен кръвоизлив. Преди да бъде изключен от животоподдържащата апаратура заради необратимото състояние, възрастната жена подписва документи, с които се съгласява медиците да вземат черния му дроб за трансплантация.

Да загубиш син и внук, но да спасиш чрез тях четири живота
Снимка: ВМА

Медици от Военномедицинска академия са пристигнали на място с военния самолет “C-27J Спартан” в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” за експлантацията на 26 март. Още същата вечер в София е проведена 7-часова операция за имплантиране на органа.

Трансплантация е била технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който е бил в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията. От ВМА съобщават, че в момента пациентът се намира в добро състояние.

77-годишната жена е голям защитник на каузата донорство. Единственото, за което съжалява, е че само черният дроб на сина ѝ бил годен. Останалите органи били болни, а това е противопоказно за трансплантация.

Възрастната жена е посрещнала с огромно облекчение новината, че реципиентът е в стабилно състояние. Щастлива е, че макар синът ѝ вече да не е сред живите, частица от него ще продължи да съществува.

Екипът на д-р Сибила Маринова, ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и ръководството на ВМА изказват своята изключителна благодарност към близките на донора.

Лекари от ВМА извършиха 7-часова чернодробна трансплантация и спасиха живота на мъж в тежко състояние

Баба Янка стана известна с участието си в предаването „Стани богат“. В шоуто тя сподели, че целта ѝ е да спечели пари, с които да плати за надгробен паметник на внука си. Благодарение на знанията си, тя приключи играта с печалба от 3000 лв. и изпълни успешно мисията си. На струването на Тодор бе поставена паметна плоча със сърце и ангел.

Заради хуманните си постъпки тя е номинирана в Националната кампания „Достойните българи“.

Да загубиш син и внук, но да спасиш чрез тях четири живота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции