<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137077" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Партията на К...

“Дълбока загриженост”. Външно изпрати нота на Скопие заради антибългарски прояви

13 Юли 2022
0 84

Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота до колегите си в Северна Македония в която се изразява “дълбока загриженост” заради зачестилите през последните дни антибългарски прояви и често използване на лозунги срещу България, пише Свободна Европа.

Отново демонстрации в Скопие със скандирания “българи – татари” и “българи – фашисти” (видео)

&#8220;Дълбока загриженост&#8221;. Външно изпрати нота на Скопие заради антибългарски прояви

От десет дни насам в Скопие се провеждат протести срещу т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето над преговорите за евроинтеграция на страната. Те започнаха на 2 юли, след като правителството на Димитър Ковачевски внесе в Народното събрание въпросния документ, който преди това беше одобрен от българските депутати.

Протестите са водени от северномакедонската опизиция, чийто лидери твърдят, че френското предложение прокарва “българизация” на страната им. Досега в Скопие бяха проведени 8 протеста, при които имаше сблъсъци с полицията. Много от демонстрантите наричат българите “фашисти” и “татари”.

В тази връзка в нотата на Външно се казва, че тя представлява отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави.

“Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на РСМ и региона”, посочват от МВнР.

Българското министерство изразява убеденост, че “подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство”.

Междувременно в понеделник ръководният орган на управляващата партия в Северна Македония единодушно подкрепи френското предложение. То обаче все още не е разгледано от северномакедонския парламент.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

“Дълбока загриженост”. Външно изпрати нота на Скопие заради антибългарски прояви

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции