<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140677" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Държавата ще отпусне заем от 800 млн. лева на “Булгаргаз”

11 Август 2022
0 54

Държавата обмисля да отпусне заем от 800 млн. лева, за да стабилизира финансовото състояние на “Булгаргаз”. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов. Предложението ще бъде вкарано на заседание на Министерския съвет, а сумата ще бъде осигурена от бюджетните средства.

Прокуратурата не откри нередности при “Булгаргаз”, а уж е разследвала

По думите на Христов “Булгаргаз” не е на загуба, а просто има проблем с оборотните средства. Това се получава заради ниската събираемост от топлофикациите. С идването на служебното правителство стана ясно, че най-големият клиент на дружеството – “Топлофикация София”, не се издължава.

Държавата ще отпусне заем от 800 млн. лева на &#8220;Булгаргаз&#8221;
iStock

Междувременно държавният газов доставчик обяви търг за доставки на втечнен газ за България, който да се разтовари на терминал Ревитуса в Гърция. Оферти могат да се предоставят до 12 ч на 16 август – по-малко от седмица след обявяването на търга.

Дружеството търси доставка за месеците октомври, ноември и декември. За последните два месеца търсеното количество е 2 000 000 MWh, а за октомври – 1 500 000 MWh. Възможни са и заявки за частични количества. А цените трябва да са на база холандската борса TTF или на американската Henry Hub.

„Булгаргаз“ е заявил увеличение на цената на синьото гориво с нови 32%

“Булгаргаз” настоява участниците да обявят в офертите си всички допълнителни разходи извън предлаганата цена.
Държавата ще отпусне заем от 800 млн. лева на &#8220;Булгаргаз&#8221;
БулФото

“В случай, че такива не са посочени, ще се счита, че всякакви допълнителни разходи, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на Продавача”, пише в условията на търга.

Подписаният договор ще влезе в сила само ако “Булгаргаз” потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 г. В случай, че не се осигури слот за регазификация и съхранение на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи задължения за страните.

Държавата ще отпусне заем от 800 млн. лева на “Булгаргаз”

Източник: Дневник, Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции