<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150392" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продадоха на ...

Държавният резерв извънредно се запасява с дизелово гориво

10 Ноември 2022
0 193

Държавният резерв извънредно се запасява с дизелово гориво, съобщава СЕГА. Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е направила мегапоръчка за закупуване на дизелово гориво на стойност 225 милиона лева. Тя е обявена на 31 октомври и ще постави рекорд по обем през последните няколко години.

Агенцията е изпреварила решението на Министерския съвет (МС) с три дни. Правителството завиши бюджета на резерва за тази година спрямо първоначално заложеното от Народното събрание. Извънредни 50 милиона лева бяха отпуснати с лаконична аргументация. Според правителството има нужда от закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризата.

Решението за отпускане на извънредна субсидия е значителна промяна спрямо първоначално заложеното в бюджета. За 2022 г. държавният резер имаше одобрени 67,8 милиона лева за тази политика.

Държавният резерв извънредно се запасява с дизелово гориво
iStock
Защо се налага това в момента?

Поръчката на Държавния резерв ще се реализира на борсата. Според нея ще бъдат доставени 76 382 тона дизелово гориво в едногодишен срок. Оферти могат да се получават до днес. Това е втората голяма поръчка за доставка на дизелово гориво за резерва тази година. Предната бе на прогнозна стойност 70 милиона лева и договор бе сключен с “Бент ойл” АД. Възможно е в момента да става въпрос за обновяване и донатрупване на горива.

ГЕРБ и служебният кабинет предлагат варианти за по-евтино гориво

През 2021 г. отново имаше поръчка за доставка на дизелово гориво на стойност около 104 милиона лева. За изпълнители по нея бяха избрани “Бент ойл” АД и “Петрол енерджи”. Преди това, “Лукойл България” дълги години имаше монопол по тези доставки, но изведнъж спря да доставя горива за резерва.

Няма информация защо в момента се налага обявяването на толкова обемна поръчка за горива. Горивата на резерва периодично се обновяват. Данните обаче са полутайни. Военновременните запаси са засекретени, а агенцията държи и цивилни запаси по закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които се отчитат пред ЕК. От обявленията не става ясно кои горива биват обновявани и след колко време съхранение.

Вижте кога спират помощта от 25 стотинки за литър гориво (видео)

Ще бъдат ли предоставени някакви функции на държавната петролна компания или ще бъде закрита?

Новината идва в контекста на недовършеното намерение за закриване на държавната петролна компания. По идея на ГЕРБ тя трябваше да поеме обновяването на резерва. Неприети навреме законови промени в закона за държавните резерви и военновременните запаси станаха причина държавната компания да не бъде закрита.

Служебното правителство планираше да възложи на компанията аналитична дейност. До момента няма развитие по този въпрос.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции