<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155296" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Дайнов: България се измъква от модела Борисов, както се измъкна от Тодор Живков

15 Декември 2022
0 958

Дайнов: България се измъква от модела Борисов, както се измъкна от Тодор Живков.

„Трябва да се представи добър състав на правителство и добри политики. Ситуацията е тежко променяща се, включително и заради огромния натиск, който войната в Украйна упражнява и върху България. Главният проблем е, че България се опитва да се измъкне от модела на Бойко Борисов, както се измъкна от модела на Тодор Живков. Онова отне десетина година, това също няма да стане за десет дни. Достатъчно българи им казват да се махат, но те твърдят, че имат достатъчно ресурси да останат“.

Политологът и анализатор проф. Евгений Дайнов коментира пред БНР резултата от първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от името на ГЕРБ-СДС.

„Мобилизирани бяха социологически агенции и експерти, които да тръбят, че кабинетът трябва да мине в този състав. На този фон бяха странни някои изказвания в зала, като тези на Делян Добрев и Николай Павлов. Всичко прерасна  в едно ясно съобщение, че това правителство се прави, за да се вкара Петков в затвора. Така рязко се намалиха шансовете на този кабинет”.

Атанасова: Кабинетът „Габровски“ може да е единствената възможност (видео)

В поведението на водещата политическа сила, че този кабинет трябва да мине на всяка цена, Дайнов виждасрив в партията на Борисов.

„Но поведението им говори точно обратното – те викат и заплашат в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС вътрешно са изключително неуверени, че владеят ситуацията и че могат да се ориентират в нея. Затова нападат“.

Дайнов: България се измъква от модела Борисов, както се измъкна от Тодор Живков
ГЕРБ се обесиха

Образът на разумна и отговорна партия, който ГЕРБ се опитва да си припише, все повече се разклаща от панически действия и неминуема изолация.

„Едно е да се залепи за третия мандат и да има образа на разумна и национално отговорна партия, друго е да твърди, че който не е съгласен с тях, ще лежи в затвора. ГЕРБ се обесиха“.

Катастрофите се отлагат. Действията на кабинета „Петков“ са предотвратили избухването на кризите, смята политологът.

„В момента те отшумяват в България и в цяла Европа. Няма същински кризи, очевидно няма да се умира от студ през зимата“.

Дайнов: България се измъква от модела Борисов, както се измъкна от Тодор Живков
Архив БулФото

Възможностите пред третия мандат за съставяне на правителство проф. Дайнов вижда така:

„Залагам, че ще е за тях. Около партията на Стефан Янев ще се направи мнозинство с ГЕРБ и ДПС“.

Дайнов: България се измъква от модела Борисов, както се измъкна от Тодор Живков

Видео: NOVA

Заглавна снимка: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции