<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103501" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Затягат мерк...

Децата от 10 до 19 г. поставят рекорд по заболеваемост, твърди математикът Лъчезар Томов (видео)

14 Октомври 2021
0 307

Децата от 10 до 19 г. поставят рекорд по заболеваемост, твърди математикът Лъчезар Томов

През следващите 2-3 седмици новите случаи на коронавирус на ден ще достигнат до 4000-4500. Това прогнозира математикът Лъчезар Томов пред bTV.

 математикът Лъчезар Томов
снимка bTV

По думите му, рекорди бележат възрастовите групи от 10 до 19 години, а ваксинацията избутва епидемията към децата. Очаква се обаче спад на смъртните случаи.

„България е страната, в която епидемията започва при децата и се пренася при възрастните, това се вижда и статистически, имаме и доказателства“, обясни математикът.

„Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини, скачаха на 4% при отваряне. Сега се движат до 10-11%“, посочи той.

По негови думи, затварянето на училищата и обучението в онлайн среда дават положителен ефект и именно заради това трябва да се преустанови присъственото обучение.

„Ако се действа локално, директорите ще са под натиск от родителите и няма да могат да вземат решения. Локалното действие има смисъл, когато има и други локални ограничения – изолиране и спиране на транспорта между отделните региони. Сега сме много закъснели, има много болни учители“.

Математикът допълни още, че са необходими и законодателни промени, за да се ваксинират държавните служители.

Децата от 10 до 19 г. поставят рекорд по заболеваемост, твърди математикът Лъчезар Томов

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции