<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заплашваният...

Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда

07 Април 2022
0 124

Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер на 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2019 г., е напът да се окаже невъзможно за решаване. Въпреки че изминаха повече от 2 години от началото на съдебния процес, все още няма окончателен акт на първа инстанция в Софийския районен съд, пише “Сега”.

Причината – не може да се намери вещо лице, което да извърши техническата експертиза по делото, обясни председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

5 млн. лв. глоба за НАП заради изтеклите данни на 5 млн. българи (видео)

Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда

Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 април. Много от предишните заседания са били отменяни или отлагани, показа справка в системата на СРС. Това заседание обаче ще се случи, ако е готова прословутата техническа експертиза. Тя следва да установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да се предотврати хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на милиони българи и чужденци. Тъй като съдът няма специални познания, без заключение от експерт делото не може да бъде решено.

По всичко личи, че ще минат още години, докато приходната агенция евентуално плати тези 5,1 млн. лева, тъй като делото още не е приключило на първа инстанция, а най-вероятно казусът няма да приключи без обжалване. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването допълнително.

Една от жертвите е осъдила НАП 

В практиката на Върховния административен съд обаче вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май м.г., когато една от жертвите осъди НАП да ѝ плати 500 лв. Магистратите окончателно приеха, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.

По-всичко личи, че скандалът “НАПлийкс” ще остане безнаказан, пише “Сега”. За хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция от 2019 г. и досега няма внесен обвинителен акт в съда.

Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима души –  Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност “ТАД Груп”, собственика на дружеството Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков. Те обаче все още не са изправени пред съда, въпреки че държавното обвинение първоначално остави усещане, че разполага със солидни доказателства, част от които дори бяха разпространени до медиите. 

Преди половин година говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев заяви, че разследването за “НАПлийкс” е приключило, а внасянето на обвинителния акт предстои да стане след прецизиране на обвиненията. До момента това не се е случило.

Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции