<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП не са пот...

Демерджиев: Най-концентрирана е корупцията в пътностроителния и енергийния сектор

11 Ноември 2022
0 236

“Най-голяма корупция е концентрирана в обществените поръчки в пътностроителния и енергийния сектор”, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Това са показали разследванията в МВР. Според него 40% от стойността на поръчките се предлагат като подкуп на възложителя, за да осигури печелившето място на конкретна фирма.

40% от стойността на обществените поръчки се предлагат като рушвет на възложителя

„Нормално е при обществените поръчки да участват дружества, наложили се на пазара, които много добре познават съответната сфера на дейност, имат богат опит и могат да предложат конкурентни цени. Не намираме много често тези дружества сред кандидатите за обществени поръчки, намираме други, чиято предметна дейност няма нищо общо с тази на обществената поръчка“. Така коментира казува Демерджиев.

Демерджиев се разплака, описа трагичното положение на граничната полиция

Демерджиев: Най-концентрирана е корупцията в пътностроителния и енергийния сектор
Най-големите парични потоци са в сферата на пътното строителство и енергетиката

Обществените поръчки се нагласяли по начин, който позволява на една конкретна фирма да отговаря на всички заложени критерии. Победителят предварително е определен. Сферата на пътното стоителство и на енергетиката са най-големите парични потоци, заяви служебният министър. В тях, но и в други сфери, се разследва за корупция.

На въпроса кои политици биват разследвани, Демерджиев отказа да отговори. Наскоро министърът обяви в парламента, че са събрани доказателства срещу лидери на партийни движения.

БСП поиска оставката на Демерджиев, а ГЕРБ – на главния секретар на МВР (видео)

„Имаше проверки. Предали сме много материали на прокуратурата, по част от тях са образувани досъдебни производства. Вече всеки по веригата трябва да си свърши работата, за да се стигне до осъдителните присъди. Прокуратурата трябва да повдигне обвинения, да привлече тези хора, да внесе обвинителни актове и накрая идва заключителната роля на съда, който трябва да осмисли всички тези усилия с осъдителни присъди“, каза Демерджиев.

Демерджиев: Най-концентрирана е корупцията в пътностроителния и енергийния сектор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции