<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето в коя евр...

Демерджиев вярва, че България ще се присъедини към Шенген още тази година (видео)

16 Януари 2023
0 66

Демерджиев вярва, че България ще се присъедини към Шенген още тази година – това каза вътрешният министър след среща с министъра по миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи.

По думите му, които чувате във видеото на bTV, България прави правилните стъпки и те са оценени.

“В контекста на разговорите ни с Австрия през идната седмица, съм оптимист, че процесът ще има успешен завършек. С гръцкия ми колега обсъдихме и начините, по които трябва да бъдат опазени външните граници на ЕС. Постигнахме единомислие и смятаме, че ЕК трябва да подкрепя държавите ни. Фокусът по опазването на границите трябва да се засили и да има по-силна солидарност от страна на ЕС и останалите държави членки. Ще използваме форумите, посветени на миграцията, за да ангажираме вниманието на ЕК и ЕС и да получим повече солидарност в борбата ни с нелегалната миграция, както финансово, така и с всички други ресурси. Така ще изградим надеждни технически съоръжения и да пазим границите на Съюза. За това диалогът с Турция е ключов, ние смятаме, че можем да бъдем посредник между ЕС и Турция”, заяви той.

Демерджиев вярва, че България ще се присъедини към Шенген още тази година (видео)

Хърватия влезе в еврозоната и Шенген

Нотис Митарачи сподели, че Гърция и България поддържа чудесно двустранно сътрудничество. “Обсъдихме предизвикателствата пред двете страни, свързани с незаконната миграция, като членки, които географски са разположени на външната граница на ЕС. Имаме нужда от стриктна и ефективна рамка за охрана на външните граници, но също и от система на ефективна солидарност за държавите членки на първа линия. Охраната на външните граници е единственият начин да се намалят вторичните мигрантски потоци към ЕС. Готови сме да подкрепим България в обсъждането на мерки. Приемането на България и Румъния е важно не само за ЕС, но за Гърция в частност”, посочи той.

ж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции