<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121447" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Cъветът на Ев...

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин?

09 Март 2022
0 4038

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин?

Смъртта на украинския банкер Денис Киреев е една от най-странните истории в хода на военните действия на руската армия в Украйна. 

45-годишният финансист беше обявен за мъртъв на 5 март, няколко дни след като той присъства на първата среща на преговорните екипи на Киев и Москва в Беларус, пише Булевард България

Украинската делегация пристигна за преговорите с Русия на границата с Беларус, Зеленски не е част от нея

Подозиран в държавна измяна

Първоначалната неофициална версия, която беше разпространена от сайта “Страна.уа”, беше, че Киреев е ликвидиран от украинското разузнаване по подозрение, че бил руски шпионин. Медията се позоваваше на думи на депутата от президентската партия “Слуга на народа” Александър Дубински за това, че Киреев е “подозиран в държавна измяна”. 

Новината се посрещна с недоумение, доколкото банкерът седеше рамо до рамо с водещите делегати на украинската страна в Беларус на 28 февруари. 

Ден по-късно обаче главното разузнавателно управление на Министерство на отбраната на Украйна обаче опроверга тези твърдения и обяви, че Киреев и още двама души са загинали при изпълнение на служебен дълг – и тримата са били сътрудници на украинското военно разузнаване. 

Съветникът на Володимир Зеленски – Михаил Подоляк – потвърждава тази информация в интервю за руската опозиционна журналистка Юлия Латинина. 

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин?

Подоляк присъства и на трите досегашни срещи между украинската и руската делегации заедно с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников. 

Олексий Резников. Twitter

Той твърди, че Денис Киреев не е членувал в официалния им екип, а е бил консултант “по въпросите, засягащи настроенията в Руската федерация”. Съветникът отрича Киреев да е бил руски шпионин. 

“Твърдението, че е бил убит от някакви специални служби, беше разпространено от единични субекти – стотици канали в Telegram с руска насоченост. Сред тях имаше и наши (украински) канали, които традиционно имат руска насоченост. С тях ще поработим в следствени формати – откъде са взели и защо са разпространили тази странна версия на Руската федерация по повод г-н Киреев”, казва съветникът на президента. 

Убийството на Киреев няма нищо общо с участието му в украинската делегация

Каза още Михаил Подоляк. 

“Това е нещо извън преговорния процес, случило се е в Киев. Не е застрелян по време на преговорите, нито по пътя към или от преговорите. Той е убит по време на изпълнение на основната си работа в Киев. Той е работил по специални операции на военното разузнаване на Украйна. Самите те казаха, че е убит по време на изпълнение на задължения като сътрудник на разузнаването. Към нас като преговорна група това няма отношение”, казва още той пред Латинина. 

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин?

На въпроса ѝ дали това означава, че Киреев е станал жертва на “руски шпионин”, Подоляк заявява, че предстои да се проведе служебно разследване и когато резултатите от него станат известни, ще бъдат обявени всички версии. Той обаче посочва, че случаи като покушението срещу Денис Киреев не са прецедент. 

“През 2014-2015 г. при нас имаше няколко такива случаи, когато в разгара на активната фаза на украино-руското противопоставяне бяха убити няколко сътрудници на службите”, казва още той в разговора с руската журналистка. 

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин?
Публичните съмнения за връзките на Денис Киреев с руски служби започват да се лансират няколко седмици преди началото на войната в Украйна.  

В средата на февруари Киреев е бил спряган за назначение като зам.-управител на украинската Централна банка. В Киев обаче е организиран протест на представители от групата “Безименен патриот”, които твърдят, че Киреев имал връзки с руските служби за сигурност и трябва да бъде съден за измяна.  

По същото време украински блогър на име Ярослав Бондаренко публикува клип, в който твърди, че Киреев пътувал редовно до Русия и че от години сътрудничи на Кремъл, като “предавал данни за покупките на оръжие за украинската армия”.

В продължение на няколко години Денис Киреев е работил за братята Сергей и Андрей Клюеви – двама от най-богатите хора в Украйна до революцията през 2014 г. Двамата се смятат за хора от близкото обкръжение на бившия президент Виктор Янукович. Братята са обявени за международно издирване заради обвинения в злоупотреба с власт, присвояване на имущество, и др. 

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин?

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции