<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153167" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво означа...

Депутатите отново се скараха за бюджета (видео)

30 Ноември 2022
0 164

Депутатите отново се скараха за бюджета. Това стана само ден, след като вчера на първо четене бе прието удължаването на Бюджет 2022. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП се реши разпоредбите по плащанията да стават съгласно последната актуализация от юли 2022, като по този начин не се приема Закон за бюджет 2023.

ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ удължиха действието на бюджет 2022

Днешният повод за дискусиите в Народното събрание даде декларацията на ПГ на “Продължаваме промяната”, с която служебното правителство се задължава да внесе нов проект за бюджет. ГЕРБ отхвърлиха предложението с аргумент, че вече има решение на парламента.

От ПП и БСП възразиха срещу решението план-сметката от 2022 да продължи да действа и през следващата година. Двете формации изтъкнаха сходни аргументи, но ги изказаха по различен начин.

Депутатите отново се скараха за бюджета (видео)

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев заяви:

“Колеги, това е безотговорно. Оставяме държавата абсолютно на автопилот.”

Корнелия Нинова пък посочи:

“Въпросът е много политически, много икономически и много социален, защото бюджетът, който внесе служебният кабинет замразява всички доходи.”

Подкрепа на възражението оказаха и от “Демократична България”, които предложиха следното:

“Трябва да се промени Конституцията и да се премахне служебното правителство. Служебното правителство, назначено от президента, не изпълнява закона и нищо не миже да му се направи”, каза съпредседателят ген. Атанас Атанасов.

Депутатите отново се скараха за бюджета (видео)

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пък посочи, че ако бъде съставен редовен кабинет до края на годината, няма пречка нов бюджет да бъде внесен още през февруари следващата година.

Горещата точка в спора дойде на тема трябва ли служебният премиер да присъства в пленарната зала, когато се обсъждат финансите на страната за следващата година. Както често се случва в нашия парламент, имаше дебат и за това дали дискусията трябва да се излъчва пряко по БНТ или не.

Депутатите отново се скараха за бюджета.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции