<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обвиниха изв...

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

18 Септември 2023
1 107

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор. Това се случи без дебат в рамките на днешното заседание на Народното събрание.

Законопроектът на Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов обаче беше приет на едва първо четене. Чак когато бъде приет окончателно, ще бъде възможно съдия Даниела Талева да провери сигнал срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, подаден срещу него в качеството му на заместник на Иван Гешев, пише NOVA.

Народните представители гласуваха с 90 гласа “за”, 31 гласа “против” и 13 гласа “въздържали се”. В подкрепа на текстовете гласуваха най-вече депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха парламентарните групи на “Възраждане” и “Има такъв народ”.

БСП се въздържаха от подкрепа на законопроекта. Независимият народен представител Радостин Василев изобщо не участва в гласуването.

Избраха първия съдия, който ще разследва главния прокурор

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Повече за поправките

Поправките в Закона за съдебната власт предвиждат избраният ад хок прокурор да може да разследва и сигнали срещу заместниците на обвинител номер 1.

В доклада на парламентарната комисия по правни въпроси се посочва, че със законопроекта се цели да се преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби. Както и да се гарантира ефективното им прилагане относно престъпления, извършени от заместник на главния прокурор.

Предлага се разработването на системи за случайно разпределение, които да отговарят на високи идентични изисквания за сигурност, без да има различно третиране. Предвидено е действащите системи да се прилагат до въвеждане на новите системи.

Предлага се и въвеждане на единна система за случайно разпределение, отговаряща на високи стандарти, подлежаща на регулярен одит. Тя ще бъде използвана за всички цели по Закона за съдебната власт, както и случайният избор по чл. 112, ал. 6 от него.  

Днес също така парламентът ратифицира Споразумението за защита на инвестициите между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Социалистическа република Виетнам, от друга страна, подписано на 30 юни 2019 г. в Ханой.

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции