<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133285" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доналд Тръмп ...

Десетки хиляди на протест за контрол на оръжията в САЩ (видео и снимки)

12 Юни 2022
0 292

Десетки хиляди на протест за контрол на оръжията в САЩ, предава NOVA.

Демонстрациите бяха организирани в центъра на американската столица и на много други места в САЩ, подновявайки натиска за въвеждане на мерки за контрол върху оръжията. Това се случва след неотдавнашните случаи на масова стрелба в щата Тексас, които според активисти трябва да заставят Конгреса да действа.

Нападателят от Тексас е предупредил онлайн, че се готви за масова стрелба

„Стига толкова!“, заяви кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър по време на втория „Поход за нашия живот“ в нейния град. „Говоря като кмет, като майка, говоря от името на милиони американци и американски кметове, които настояват Конгресът да си свърши работата. А работата му е да ни защити, да защити нашите деца от насилие с огнестрелно оръжие“, каза Баузър.

Говорещите пред множеството оратори настояха сенаторите, които са смятани за голяма пречка пред законодателство в тази посока, да действат или да бъдат отстранени от длъжност с гласуване. Цялата нация бе шокирана, след като 19 деца и двама учители бяха убити на 24 май в начално училище „Роб“ в Ювалди.

„Ако нашето правителство не може да направи нищо, за да не допусне 19 деца да бъдат избити в собственото си училище, време е да сменим хората, които са в правителството“, каза Дейвид Хог, оцелял през 2018 г. при стрелбата, в която загинаха 17 средношколци и учители в гимназия „Марджъри Стоунмън Дъглас“ в Паркланд, щата Флорида.

Множеството бе водено от съосновател на организацията „Поход за нашия живот“, създадена след тази стрелба, и провела първия си митинг във Вашингтон малко след това. Друга оцеляла от стрелбата в Паркланд и съоснователка на „Поход за нашия живот“ – Екс Гонзалес, заяви „Убиват ни!“ и призова Конгреса да действа мъдро.

Протестът подкрепи и президента на САЩ Джо Байдън с пост в Twitter.

Организаторите очакваха при паметника на Джордж Вашингтон да се съберат 50 000 души, но множеството изглежда беше около 30 000 души. През 2018 г. събитието привлече 200 000 души, но този път  фокусът беше върху по-малки прояви на 300 различни места в страната.

Източник: NOVA

Десетки хиляди на протест за контрол на оръжията в САЩ (видео и снимки)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции