<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167510" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бактерия пре...

Детето с две майки остана без български акт за раждане

01 Март 2023
0 483

Детето с две майки остана без български акт за раждане. За това научаваме от публикация на Mediapool.

Сара е родена през 2019 година в Испания в семейство на две майки – Калина и Джейн. Испанският закон позволява на двете жени да сключат брак, но българското право – не. Това е причината бракът у нас да не се признава.

Двете майки са вписани единствено в испанския документ, удостоверяващ раждането на детето в Барселона. Страната обаче не може да издаде гражданството на детето, защото жените не са испанки.

Детето с две майки остана без български акт за раждане

Биологична майка на детето е Джейн. Тя е британка, но не може да предаде британското гражданството на детето си, защото Сара е родена извън страната, става ясно от казуса.

Паспортната служба в Белфаст вече е отказала да издаде документи на Сара. Сега и български съд постановява отказ за издаване на документи. Причината – биологичната майка не е българка, а България не признава брак между две жени.

В Европа обсъдиха ЛГБТ родителството заради български случай

Детето с две майки остана без български акт за раждане

Според магистратите от Върховния административен съд столичният район “Панчарево” няма право да издава документи на детето, защото то няма право да е български гражданин. Решението е окончателно.

Българските магистрати смятат, че детето все още няма гражданство по волята на своите майки, защото не са поискали това от Испания, която не може да откаже.

И така повече от три години Сара е без гражданство и съответно без граждански права.

Детето с две майки остана без български акт за раждане

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции