<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Венци Чикаго...

Деца-бежанци изградиха беседка за център за психичноболни в Русе (видео)

30 Април 2023
1 180

Деца-бежанци по собствена инициатива построиха беседка за отдих на хората, които живеят в център за дементно болни в Русе, показва NOVA.

Младежите се намират в център за непридружени деца-бежанци. Всички са от Сирия. Едно от момчетата, Заки, разказва, че попада в града, след като по поръчка на родителите му, трафиканти се опитват да го изведат до европейска държава. На него му харесва в Русе и иска да остане да работи в града, докато се събере със семейството си.

Децата разбират от ръководителя на центъра, че болните се нуждаят от кът за отдих. В последствие по-възрастните се организират, намират палети и заедно със социални работници започват да работят по беседката.

Деца-бежанци изградиха беседка за център за психичноболни в Русе (видео)

Украинските бежанци могат да получат помощ от България до 30 юни

Идеята е да помогнем на децата да са адекватни и интегрирани в нашето общество, след като навършат 18 години и напуснат центъра. Трябва да придобият трудови навици, защото са далеч от семействата си”, казва управителят на центъра Рейхан Аблеким.

Беседката е завършена за няколко часа. Обитателите на дома за хора с деменции не закъсняха и излязоха в градината, за да ѝ се порадват.

Въпреки тежката си съдба, децата се опитват да радват другите и да научават българските традиции.

За Коледа изработихме 250 коледни картички, които подарихме на услугата „Топъл обяд” в Община Русе. Изработихме също 1200 мартенички за Баба Марта. Идеята беше да ги изпратим на децата в районите, пострадали от земетресението в Сирия. За Великден направихме дървени великденски зайци”, разказва Аблеким.

Деца-бежанци изградиха беседка за център за психичноболни в Русе (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции