<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160727" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обискираха д...

Деца убиват по 100 души на година в САЩ

24 Януари 2023
0 63

6-годишен стреля по учителка, момиче убива 11-годишно момче: в САЩ деца убиват с огнестрелни оръжия годишно по около 100 души. Кой носи вината за това? Отговор търси Нина Барт за Дойче веле.

“Този изстрел не е произведен неволно, зад него прозира умисъл”. Това казва шефът на полицията в Нюпорт Нюз, щата Вирджиния, Стив Дрю. Извършителят е момче на 6 години. То е стреляло с пистолет по негова учителка. При инцидента тя е тежко ранена. По време на учебен час детето извадило пистолет, насочило го към преподавателката и натиснало спусъка. Оръжието е на майката на първокласника, която има разрешително за него, казва полицейският шеф.

Семейството на момчето съобщи чрез адвоката си, че детето е имало увреждане. Всеки ден е било водено на училище от един от родителите си. В седмицата, когато е произвело изстрела, за първи път е било пуснато да отиде самó на училище.

“До края на живота си ще съжаляваме за това, че никой от нас не го придружи през този ден”, казва бащата на детето. Междувременно момчето е настанено в медицинско заведение, без да е ясно каква ще бъде по-нататъшната му съдба. Неясни са също и последиците за майката, на чието име се води пистолетът.

Стрелба на парада за 4-и юли в Чикаго (видео)

Деца убиват по 100 души на година в САЩ
Деца убиват по 100 души на година в САЩ

Деца и младежи често стигат до оръжия

Дори и в САЩ рядко се случва 6-годишен да насочи съзнателно пистолет срещу друг човек. Не са така редки обаче случаите, в които деца или младежи се оказват с достъп до огнестрелно оръжие. Преди няколко дни в Далас 14-годишно момиче застреля на един паркинг 11-годишно момче. Въпросното момиче се скарало с друго момиче и насочило пистолет срещу него, но улучило смъртоносно намиращо се наблизо 11-годишно момче.

Неговата майка междувременно излезе с емоционално обръщение:

“Ние, възрастните, трябва да разговаряме с нашите деца и да ги учим, че насилието не е начинът за решаване на проблеми.”

Един 6-годишен, който стреля по учителката си, и една 14-годишна, застреляла 11-годишно момче. В интернет пък се върти едно видео, показващо малко детенце, разхождащо се с оръжие в ръка в един жилищен район.

В много домакинства оръжията се държат незаключени

Ясно е едно: твърде много родители, притежаващи оръжие, не ги съхраняват на недостъпно за децата място. Според изследване на университета в Харвард, в САЩ 4,6 милиона деца живеят в домове, в които има заредено оръжие, което същевременно не е надеждно заключено.

Кметът на Мемфис Джим Стриклънд казва по този повод:

“Полицаи с 20, 25-годишна служба казват, че ако преди е било много необичайно младеж да се добере до огнестрелно оръжие, днес това вече е станало нещо нормално.”

В някои американски щати законът задължава възрастните да съхраняват оръжията си така, че те да не могат да попаднат в ръцете на деца. Но не навсякъде това се спазва. Джош Шугърман от организацията Violence Policy Center, която се застъпва за по-сигурен контрол над огнестрелните оръжия, изразява съжаление, че въпросът за съхранението на оръжието не е уреден законодателно на национално ниво. Така, че да има еднакви правила, действащи във всички щати.

Това пък често води до случаи, в които деца успяват да се доберат до огнестрелно оръжие и дори да стрелят с него. По данни на организацията “Everytown For Gun Safety” през 2022 година са регистрирани най-малко 301 изстрели, произведени от деца с огнестрелно оръжие. От тях над една трета са били смъртоносни.

Деца убиват по 100 души на година в САЩ
Деца убиват по 100 души на година в САЩ

И възрастните убиват: за 2023 има вече десетки застреляни

И 2023 започва с лоши новини от САЩ: само през първите 21 дни на годината вече е имало общо 38 нападения с огнестрелни оръжия, при които са били убити най-малко четирима души. Към тях обаче се добавят и още две смъртоносни нападения от последните дни. През изминалия уикенд в южната част на Калифорния стрелец уби с огнестрелно оръжие 11 души в танцова зала, които празнували китайската нова година. А вчера – отново в Калифорния – 64-годишен мъж уби в две ферми 7 души, които са били негови колеги. Стрелецът се е предал на полицията. 

В САЩ оръжията са поне колкото жителите на страната: всеки трети пълнолетен притежава най-малко едно оръжие и почти всеки втори живее в домакинство, в което има поне едно оръжие. През последните три години – 2020, 2021 и 2022 – всеки ден в САЩ са убивани средно по 55 души. Годишно броят на жертвите за този период е между близо 19 500 и малко над 21 000. Около една четвърт от убитите са непълнолетни.

Деца убиват по 100 души на година в САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции