<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Папа Францис...

Доброволците за Украйна са “Човек на годината”, сред отличените е и наш репортер (видео)

08 Декември 2022
0 905

Доброволците за Украйна са “Човек на годината”, сред отличените е и наш репортер, стана ясно по време на днешната церемония, организирана от Българския хелзински комитет. Репортерът ни Виктория Симеонова е номинирана за своите материали срещу корупцията и за отстояването на човешките права.

Доброволците за Украйна са &#8220;Човек на годината&#8221;, сред отличените е и наш репортер (видео)

Образователните медиатори са “Човек на годината”, наш репортер беше сред номинираните (видео)

A ето кои са и големите победители:

Голямата награда отива при доброволците в помощ на Украйна – много организации и граждански активисти, които спомогнаха за осигуряването на условия за престой на украинските бежанци у нас, както и за изпращане на помощ на бойното поле.

“2022 година мина под едно ужасяващо събитие, което разтърси света – войната на Русия в Украйна. Тази непровокирана и мръсна агресия погубиха много животи, имущество. Агресията на Русия, наред с убийствата и разрушенията предизвика невиждана бежанска вълна. България стана дом за много украинци. За наша чест, украинците бяха посрещнати с разбиране и съчувствие и подкрепа”, заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев при обявяването на награда. “Те положиха усилия, бяха активни, всеотдайни и устойчиви. Съхраниха образа ни на цивилизовани хора. Нека им благодарим”, заяви още Кънев.

Втора награда

Второто място БХК присъди на “Фондация Мисия Криле” и Център Глас в България, които помагат и работят с бежанците, идващи в България от Турция. Те са номинирани за това, че бяха двигател за правата на иранците, направиха протестите на жените в Иран тема в България. Те работят за правата на непридружените деца бежанци и от други маргинализирани общности, те дадоха всичко от себе си за украинските бежанци в България”, заяви връчващата наградата Красимира Величкова.

Специални отличия

Ваня Добрева и Антоанета Иванова са избрани за “Активист на годината” за изключителната си дейност като здравни и социални доброволци. “Застъпник на годината” е неформалното сдружение “Дишай, Димитровград”, което се бори със замърсяването на въздуха в района на града. Призът “Постоянство и храброст” отиде при Сара Перин – един от най-активните граждански активисти сред ромската общност. Наградата “И сам воинът е воин” отиде при Таня Христова от Котел, която се бори за достъпа до образование на деца в риск.

“Ти броиш” спечелиха приза за “Гражданска доблест” за дейността си по осигуряването на честността на изборите. Призът “Вдъхновение” отиде при Любомила Кривошиева, която се грижи за стотици хиляди диви животни в цялата страна. “Светлина в тунела” е отличието за “Номадската класна стая”, осигурила възможност за съвместна работа на ученици от различни училища. Отличието “Журналист на годината” отиде при Фоторепортерът от “Дневник” Георги Кожухаров и Георги Тотев. Те са отличени за поредицата си “Записки от Украйна” – поредица от репортажи от Киев и Украйна.

Доброволците за Украйна са “Човек на годината”, сред отличените е и наш репортер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Той

    08 Декември 2022

    Браво!

Реакции