<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Италианската...

Доц. Хинков: Трябва да се готвим за още една Covid вълна през зимата (видео)

16 Ноември 2021
0 540

Доц. Хинков: Трябва да се готвим за още една Covid вълна през зимата.

“Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България. Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата – през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни.” Това обяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи в предаването “Здравей, България” по NOVA.

Доц. Хинков: Трябва да се готвим за още една Covid вълна през зимата

Според него никой не знае колко реално са хората, които са преболедували, и са се срещнали с вируса, но не са били със симптоми.

“Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, каза още той.

Много починали с Covid-19 през последното денонощие

Хинков смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега. “Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, допълни доцентът.

По думите му около изборите се е наблюдавало “изключително грозно явление”. “Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, смята представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят. “Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, призова той.

Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

“Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, каза доц. Хинков.

Доц. Хинков: Трябва да се готвим за още една Covid вълна през зимата

Източник и видео: NOVA, “Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции