<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Предстои пос...

Доц. Кунчев за предаването на маймунската шарка и има ли опасност от нова пандемия (видео)

01 Юни 2022
0 479

„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, е малко вероятно да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване.

Вижте коя е страната с най-много заразени с маймунска шарка в Европа

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по- тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване маймунската треска“, обясни доц. Кунчев.

Доц. Кунчев за предаването на маймунската шарка и има ли опасност от нова пандемия (видео)
iStock
И напомни, че заболяването е познато от 60 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка.

Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

Според главният епидемиолог на държавата, на Балканите се говори за едни случай – в Словения, но едва ли ще се наложи масова ваксинация.

Великобритания ваксинира контактни на заразени с маймунска шарка

„Нещо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев разясни как се предава маймунската шарка и има ли опасност да прерасне в пандемия

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции