<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Витанов...

Два експертни съвета ще обсъждат мерките срещу Омикрон

04 Януари 2022
0 547

Два експертни съвета ще обсъждат мерките срещу Омикрон, предаде Mediapool.

Те ще се съберат, за да обсъдят дали и какви допълнителни противоепидемични мерки да се наложат в страната заради Омикрон. Експертите ще се съобразят с мерките, които се налагат в останалите членки на ЕС.

Два експертни съвета ще обсъждат мерките срещу Омикрон
Снимка: БулФото

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че според него най-важните мерки вече са предприети. Едната е за групата над 65 г. С решението на МС да се мотивират със 75 лв. към пенсията при вече направена или предстояща имунизация в първото 6-месечие. Другото решение е за съкращаването на срока за бустерната доза.

Доц. Кунчев: Изключвам пълен локдаун, но утре се решава дали да се затегнат мерките (видео)

“Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, каза Кунчев по-рано тази седмица.

Два експертни съвета ще обсъждат мерките срещу Омикрон
Снимка: Alamy

Според него засега не се планира прекъсване на учебния процес заради “Омикрон“. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията. Преди няколко дни бе официално обявено, че са открити 12 случая на Омикрон в България – в София и София област. Заразените са с леко протичане на домашно лечение, при никого не се налага хоспитализация.

Два експертни съвета ще обсъждат мерките срещу Омикрон

Източник: Mediapool

Видео: bTV

Снимка: Alamy

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции