<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133715" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ внасят в...

Един човек обезпаразитил 8 дка затвори за час – по договор за 1,5 млн. лв.

15 Юни 2022
181 19839

Един човек обезпаразитил 8 дка затвори за час – по договор за 1,5 млн. лв., пише Клуб Z.

Това изнесе правосъдната министърка Надежда Йорданова. Тя обобщи пред медии данни от проверка на АДФИ и дирекция Вътрешен одит на самото министерство.

Йорданова даде пример, че сградата на Министерството на правосъдието е около 4000 квадрата. Това означава, че един човек е я обработил два пъти за един час. Но затова пък преди това комисията, която разглежда офертите, е отстранила незаконосъобразно другия участник, като въвела… в крачка допълнително условие, което не е било посочено в документацията по обществената поръчка.

От миналата пролет – с встъпването на служебно правителство, още министър Янаки Стоилов започна да установява фрапиращи случаи в затворите.

(Например тогава проф. Стоилов изнесе, че МП е сключило договор за ремонт на затворнически магазин и превръщането му в складово помещение в частта – строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор за 43 000 лв. “Вероятно това са хора от ранга на Франк Лойд Райт”, каза настоящият конституционен съдия, б.р.).

Проверката, за която говори днес Йорданова, е обхващала и договори за доставка на храна.

По такъв договор са доставяни продукти на максимални цени. Той е за 55 милиона лева и е за пет години – това е максимално допустимият по ЗОП период. По този начин храноден на затворниците се увеличава значително.

Ресорният зам.-министър Емил Дечев каза, че видял лично при обиколки как в пенитенциарните заведения се доставя кашкавал по 20 лв. и олио по 5 лв. (става въпрос – преди сегашното повишение на цените, б.р.).

Днес стана ясно, че там перманентен печеливш е “Чех груп”.

През ятуари 2021 г. “Капитал” разкри слад настоятелни питания до ГД “ИН” по закона за достъп до информация, че дирекцията е платила общо 34.47 млн. лв. на обединението в периода от 2014 г. до 2018 г., като първоначалният договор е продължаван с анекси през годините до възлагането на новата обществена поръчка. Ведомството се провали няколко пъти при провеждането на търговете, като това се случи едва през 2020 г., когато беше избран същият изпълнител – ДЗЗД “Чех груп”, който е и единственият кандидат.

За сравнение, в периода 2012-2014 г. девет други доставчика на храна са получили 5,7 млн. лв. за снабдяването на затворите, писа тогава изданието, 

В над 20 обществени поръчки има редица нарушения – от планиране, през условията за участие до изпълнение на договорите. Вече има редица актове от АДФИ и дори индикации за измама, каза министърката днес.

Един човек обезпаразитил 8 дка затвори за час &#8211; по договор за 1,5 млн. лв.

Германски митничари ще пазят ГКПП “Капитан Андреево”, обяви Асен Василев (видео)

Фрапираща е била обществената поръчка за униформи.

Както Клуб Z писа, по този повод традиционно избухва недоволство и от самите служители на ГД “Изпълнение на наказанията” и ГД “Охрана”, които са задължени да си купуват униформените дрехи. А след като правителството на Бойко Борисов-3 се съгласи на исканията им и увеличи парите за служебно облеко… цените на самите облекла скочиха драстично.

Според Йорданова е сключена поръчка почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят с поддръжка на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Печели фирмата с най-висока цена. Същият е подходът и при обществената поръчка в пробационните служби.

А пък в затвора в Пазарджик преустройството на съществуващ цех в обучителен център било прогнозирано на 367 820 лв. с ДДС, и “победоносно” е сключен договор за… само 367 600 лв. Един вид – държавата е излязла “на далавера”!

Всички тези поръчки са сключени през 2020 г. и началото на 2021 година, каза днес Надежда Йорданова. Любопитно е, че въпреки изключително прекрасните за частните дружества условия, по повечето търгове е имало само един желаещ. Който и печелел…

По думите ѝ над 20 обществени поръчки ще бъдат дадени на прокуратурата.


Един човек обезпаразитил 8 дка затвори за час – по договор за 1,5 млн. лв.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции