<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146957" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново изследв...

Един милион потребители на Facebook са застрашени от кражба на лични данни

07 Октомври 2022
0 298

Meta, компанията майка на Facebook, предупреди за потенциална кражба на паролите на 1 милион потребители на платформата. Това е възможно чрез приложения, предназначени точно за това, които всеки може да изтегли през Google Play или Apple Store.

Компанията е идентифицирала повече от 400 злонамерени приложения, съобщи Дейвид Агранович, директор на Отдела за борба със заплахите.

Един милион потребители на Facebook са застрашени от кражба на лични данни
iStock

Тези лъжливи приложения са маскирани като игри, VPN услуги, фоторедактори и много други програми, които потребителите постоянно търсят и теглят.

Много приложения предлагат опция за влизане с акаунта ни във Facebook или изискват достъп до определени данни. Тези приложения обаче визуалиризат фалшиф екран за вписване във Facebook и приканват за попълване на данни – имейл и парола.

Колко ни подслушват Facebook и Instagram?

Meta се е обърнала към Apple и Google с молба да предприемат действия към подобни приложения. Apple не е коментирала казуса, но Google е уверила, че голяма част от фигуриращите в списъка на Meta приложения, вече са били идентифицирани като злонамерени и са били премахнати.

При теглене на приложения винаги трябва да гледаме компанията, посочена като притежател, колко тегления има, какви са ревютата за услугата. За да се предпазим от подобни атаки трябва да залагаме на сигурни и тествани приложения от признати компании. Ако нещо изглежда съмнително, най-вероятно е.

Никога не вписвайте лични данни (имейл, парола, ЕГН, данни от дебитна карта), на случайно отворил се прозорец, изискващ тези данни. Никое друго приложение освен Facebook не би искало паролата ви.

Един милион потребители на Facebook са застрашени от кражба на лични данни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции