<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Боджук гедже...

Едновременното заразяване с грип и Covid-19 е все по-възможно, предупреди вирусолог (видео)

13 Януари 2022
0 138

Едновременното заразяване с грип и Covid-19 е все по-възможно, предупреди вирусолог.

Ще има съвпадение на пандемията, причинена от Омикрон, и евентуална повишена епидемична ситуация заради грипни вируси. Едновременната циркулация на двата вируса може да доведе до повишаване на смъртността при рисковите групи от населението”, заяви тази сутрин пред NOVA вирусологът от Националния център за заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун в предаването “Твоят ден”.

Едновременното заразяване с грип и Covid-19 е все по-възможно, предупреди вирусолог

“Възможно е едновременно заразяване с коронавирус и грип. Това ще става все по-възможно, тъй като активността на грипните вируси се повишава. В Европа се докладва за все по-голям брой доказани грипни вируси. Особено обезпокоителна е доминацията на субтипа на грипния вирус H3N2. Той предизвиква по-висок брой хоспитализации и по-висока смъртност на лицата над 65 години и тези с хронични заболявания.”

По думите й, вариантът Омикрон все още не доминира у нас. “В момента се секвенират 192 проби в нашия център. Очаква се всички те да бъдат от Омикрон.

Ескалация на протеста на “Възраждане”: демонстрантите се опитват да пробият полицейския кордон (видео)

В следващите дни може да се очаква Омикрон да започне да доминира”, прогнозира тя. Според нея струпването на хора на протеста в сряда на фона на Омикрон е “абсолютно неадекватно” и може да доведе до покачване на заболеваемостта в близките дни.

Едновременното заразяване с грип и Covid-19 е все по-възможно, предупреди вирусолог

Източник и видео: NOVA, “Твоят ден”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции