<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127415" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Притисната м...

ЕК изплати на България повече от 148 милиона евро (видео)

29 Април 2022
0 3784

ЕК изплати на България повече от 148 милиона евро, съобщава NOVA.

Те са за справяне с бежанската вълна от Украйна. Над 3.5 милиарда евро са били изплатени сумарно на държавите членки. Плащанията по инструмента REACT-EU бяха извършени в рамките на действията на ЕС за сближаване за бежанците в Европа (CARE).

„Хората, бягащи от войната в Украйна, се нуждаят от незабавна подкрепа, за да изградят отново живота си в безопасност. С тези авансови плащания държавите членки могат да предложат храна, настаняване, здравеопазване, образование, да помогнат за достъпа до работни места и повече възможности за нуждаещите се“. Това заяви комисарят по въпросите на работните места и социалните права Никола Шмит.

ЕК изплати на България повече от 148 милиона евро  (видео)

Какви спасителни изходи остават на България и Полша, след като Русия спря доставките на газ?

След началото на инвазията на Русия на 24 февруари Комисията мобилизира всички усилия, за да подкрепи цивилното население, бягащо от войната. Така да помогне на държавите членки да ги приемат и да се грижат за тях. Тя въведе възможността за гъвкаво използване на наличните ресурси от политиката на сближаване в рамките на програмите за периода 2014-2020 г., възможността за 100% съфинансиране и увеличаване с 3.5 милиарда евро на авансовото финансиране по линия на REACT-EU.

Държавите членки вече могат да се възползват в пълна степен от възможностите, предоставени от Комисията. Помощта на ЕС ще облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на държавите членки. Причината – разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

ЕК изплати на България повече от 148 милиона евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции