<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148075" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна огра...

Подарената на Берлускони от Путин водка нарушава санкциите срещу Русия

20 Октомври 2022
0 290

Подарената на Берлускони от Путин водка нарушава санкциите срещу Русия.

Бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия Forza Italia се очаква да бъде член на новото коалиционно правителство на Италия, предизвика коментари тази седмица. Той сподели, че отново е бил в контакт с Путин и наскоро е разменил “мили писма” с него, пише БНР.

“За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо”, казва Берлускони пред депутатите от долната камара на италианския парламент. Аудиозаписът бе публикуван от информационната агенция LaPresse.

От партията на 86-годишния Берлускони заявиха, че позицията му за Украйна съвпада с тази на Европа и Съединените щати.

Подарената на Берлускони от Путин водка нарушава санкциите срещу Русия
Снимки: Facebook/Marta Fascina

Влиза в сила новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

Пакетът от санкции на ЕС, договорен през април, разшири забраната за внос на руски стоки. Така в забранителния списък бяха включени спиртни напитки, включително водка. Това заяви в четвъртък говорител на Европейската комисия. За подаръците няма изключения. Не е ясно обаче дали срещу Берлускони ще бъдат предприети някакви действия от страна на италианските власти.

Председателят на камарата Лоренцо Фонтана от партията победител във вота смята, че санкциите срещу Русия рискуват да се обърнат в бумеранг.

Лидерът на партията и потенциален премиер Джорджа Мелони обяви, че позицията на Италия спрямо Русия не се променя.

От опозицията в лицето на Демократическата партия смятат, че по този начин Италия изпада в затруднено положение.

В началото на октомври влезе в сила осмият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия.

Белгия и Италия обаче са получили двугодишни изключения от забраната на ЕС за внос на определени стоманени продукти. А Малта получи отсрочка от въвеждането на ограниченията за таван на цените на руски петрол.

В санкциите е наложен ценови таван на износа на руски петрол. Потърпевши са стоманодобивната и дърводобивната промишленост и е включен идеологът на Владимир Путин – Александър Дугин.

Подарената на Берлускони от Путин водка нарушава санкциите срещу Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции