<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111840" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

ЕК подготвя мащабна кампания за ваксинация в Източна Европа

14 Декември 2021
0 912

Европейската комисия подготвя мащабни информационни кампании за необходимостта от ваксинация в тясна координация с правителствата в Източна и Югоизточна Европа, съобщава в. “Сега”

Източник от ЕС заяви пред Euractiv, че изпълнителната власт на ЕС подготвя кампания за повишаване на осведомеността под формата на видеоклипове. Тя ще бъде съобразена с нуждите и особеностите на Източна Европа.

ЕК подготвя мащабна кампания за ваксинация в Източна Европа

Той допълни, че проектът все още е в ранен етап. Брюксел обаче подчертава важността му, предвид значителната разликата в темпа на ваксинация между Източна и Западна Европа. Процентът на ваксиниране в източните и югоизточните държави-членки на ЕС остава доста под средния за ЕС (66,9% от общото ваксинирано население).

“Не можем да продължаваме така. Ако Източна Европа не  ускори темповете, ние никога няма да сложим край на пандемията”, казва източникът. Цифрите са особено разочароващи в държави като България и Румъния, където само 26,9% и 39% от общото население са ваксинирани. 

Ваксинацията трябва да е доброволна

Ваксинацията трябва да е доброволна. Трябва да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин. Това заяви пред БНР новият здравен министър проф. Асена Сербезова. По нейни думи липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха „бързо“ отдръпна много хора. Освен това програмата за ваксинация е започнала „не толкова удачно“ и е изпуснато ценно време.

Кирил Петков: От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация (видео)

„Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Част от тях са ефикасни около 94-95%, други – около 60-70%, но дори ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят, е много малка. 80% от хората, попаднали в болница по повод на Covid, са неваксинирани“, поясни Сербезова.

Според здравния министър има нужда от кампания сред всички групи от населението, включително сред депутатите. „Няма нито един лекарствен продукт, който да е 100% безопасен и всеки такъв може да има нежелани лекарствени реакции. Те не се проявяват при всеки, така както не всеки, който шофира, катастрофира. Има степен на вероятност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за конкретни случаи има противопоказания, но това са много ограничени групи от населението”, заяви тя.

Сербезова повтори, че предстои анализ на резултатите от въвеждането на зеления сертификат.  Според нейните дългогодишни наблюдения т.нар. оценка на въздействие на законодателството и различните видове мерки е изключително формална.

ЕК подготвя мащабна кампания за ваксинация в Източна Европа

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции