<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146782" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин подпис...

ЕК разкри кои са източниците на руска дезинформация за войната в Украйна

06 Октомври 2022
0 981

ЕК разкри кои са източниците на руска дезинформация за войната в Украйна. Това са депутати, политици, журналисти и кандидати за слава. За това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Европейския парламент.

Руската пропаганда прониква в Европа през рублите на олигарсите. Нейната цел е да се подкопае подкрепата на Запада за Украйна. Дезинформацията и военната пропаганда проправиха пътя към нахлуването на Русия в Украйна, добави той. По неговите думи много информационни източници използват основата на лъжите, разпространявани при пандемията, за да ги пренасочат за оправдание на войната.

Време е да защитим истината и да отвърнем на тези опити, настоя Схинас. Той призова да се приеме бързо европейското законодателство за политическата реклама и финансирането на партиите и фондациите.

ЕК разкри кои са източниците на руска дезинформация за войната в Украйна

Херо Мустафа: Български политици използват руската пропаганда за свои ползи

Не трябва да се търпят никакви опити за външна намеса в европейския обществен и демократичен дебат, заяви от името на чешкото председателство на Съвета на ЕС министърът по европейските въпроси Микулаш Бек. Нашите общества трябва да бъдат свободни от всякакво злонамерено влияние, за да могат да взимат информирани решения – независимо дали по въпросите на здравеопазването, политическия избор или световни събития, които се отразяват на живота им, допълни той.

От началото на войната наблюдаваме опити да се въздейства на съзнанието и умовете на европейците. Понякога това са широки усилия, друг път са насочени към отделни страни от ЕС и уязвимите малцинства. Виждаме, че тези опити стават все по-дръзки, отчете Бек. По неговите думи руската дезинформация цели да внесе разделение в европейските общества, включително като използват темите за ваксините, миграцията и промените в природата.

ЕК разкри кои са източниците на руска дезинформация за войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции