<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143965" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Физик: Скоро ...

Експерти: Гръдните импланти носят риск от няколко вида рак

12 Септември 2022
0 161

Експерти: Гръдните импланти носят риск от няколко вида рак.

Знаете, че освен всичко друго гръдните импланти могат да бъдат и опасни, нали? Има рискове, свързани със самата оперативна намеса и поставянето на чуждо тяло. Силиконовите гърди може да доведат и до някои тежки заболявания.

Рапърът Лил Узи се оплака, че фенове са изтръгнали диаманта за $24 милиона, имплантиран на челото му

Експерти: Гръдните импланти носят риск от няколко вида рак

Наскоро американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) добави още към списъка. Административният орган издаде официално предупреждение, че гръдните импланти носят риск от развитие на плоскоклетъчен рак на кожата. А и от различни видове лимфоми.

Случаите са били докладвани от медицински специалисти, след като злокачествените образувания са се развили от ръбцовата тъкан, която се формира около имплантите.

Подробности

От FDA успокояват, че става дума за изключително редки случаи. при преглед на публикувани данни в медицински издания са открити под 20 случая на плоскоклетъчен рак на кожата. И под 30 – на лимфоми в капсулата от тъкан около имплантите.

В агенцията са докладвани и 10 случая на кожния рак и 12 на лимфоми.

Хората, които имат силикон в гърдите, трябва да следят за симптоми като подуване, болка, бучки и промени по кожата. Така казват от агенцията.

Тези, които възнамеряват тепърва да си слагат силикон, както и медицинските специалисти също трябва да са наясно с тези макар и редки усложнения след операцията.

Данните са част от обичайното наблюдение на пазара на медицински изделия, което FDA провежда. Агенцията продължава да събира данни, за да установи по-точно честотата и рисковите фактори за възникване на подобни случаи.

Това е само поредното от поредица предупреждения за рисковете, които имплантите носят. Първите са докладвани от пластични хирурзи още от 60-те години на миналия век.

Пробивът

Най-сериозното обаче беше преди 11 г., когато FDA за пръв път установи връзка между силиконовите гърди и възможното възникване на рядък вид рак. Той е наречен анапластичен едроклетъчен лимфом, свързан с импланти на гърдата.

Засега проучванията сочат, че рискът за развитие на този вид рак е 1 на 3000 при жени с гръдни импланти. Също при 1 на 355 при пациентки с текстурирани импланти.

Си Ен Ен припомня, че колкото по-стари са имплантите, толкова повече рискове носят и може да се наложи коригираща операция.

“Те не се поставят завинаги. Имат живот от около 7 до над 10 години. То е според самия продукт и пациента”, обяснява пред телевизията хирургът д-р Томазо Адона.

Усложненията при операцията, според него, варират от белези около импланта, болка и дискомфорт от изделията до лимфом, за която в последните години пластичните хирурзи следят много по-внимателно.

Предупрежденията на престижната клиника “Мейо” включват още и възможни инфекция, промяна в зърното и чувствителността на гърдата, протичане или разкъсване на импланта, които да доведат до коригираща операция. Освен свързания с импланта рак, друго сериозно усложнение може да бъде т.нар. болест на гръдния имплант, при която се наблюдават симптоми като умора, загуба на памет, обриви, трудна концентрация и болка в ставите.

Във видеото можете да гледате как един руски хирург прави… патриотични гърди.

Експерти: Гръдните импланти носят риск от няколко вида рак

Източник: Уебкафе

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции