<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125004" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай с рекор...

Експерти очакват нов пик на Covid-19 у нас след Великден (видео)

07 Април 2022
0 1812

Експерти очакват нов пик на Covid-19 у нас след Великден, съобщава NOVA.

Причина е резкият скок на заразените в държави от Западна Европа и рекордът на нови случаи в Китай. Пред NOVA съветникът на премиера – проф. Радка Аргирова, заяви, че трябва да се помисли за четвърта доза от ваксините при рисковите групи.

Към момента заболеваемостта у нас продължава да спада и днес е около 200 заразени на 100 000 души, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. А след края на извънредната обстановка, желаещите да се ваксинират срещу коронавирус рязко спадна.  

Експерти очакват нов пик на Covid-19 у нас след Великден (видео)

Китай с рекорден брой новозаразени с Covid-19, отварят полева болница в Шанхай (видео)

„Всичко идва с месец и половина закъснение. Предполагам, че към 1-10 май ще имаме една малка вълна, но в никакъв случай няма да е толкова голяма, колкото досега”, казва тя.

Заради големия брой нови случаи Германия се отказа от решението си да премахне задължителната карантина за заразените. Тревожна е ситуацията и във Великобритания. Само за седмица са регистрирани 4 милиона заразени – най-голям брой за последните 2 години.

Властите казват, че няма основание за паника и засега не предвиждат връщане на мерките, но в много сектори от живота се наблюдава сътресение заради липса на персонал, който боледува.

Китай също отбеляза рекорд от началото на пандемията – над 20 000 нови заразени за денонощие, а Шанхай започна масово тестване на всички жители. Проучванията в Израел за поставяне на четвърта доза от ваксините засега не дават обнадеждаващи резултати, казват експертите.

Според епидемиолози сега е най-подходящият момент за поставяне на ваксина.

„Когато през есента започнат да се увеличават случаите, тогава моментът ще е по-неподходящ”, заяви доц. д-р Лили Маринова.

София остава областта с най-висок процент имунизирани – близо 45%.

Експерти очакват нов пик на Covid-19 у нас след Великден

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции