<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110092" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Дядо Коледа...

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията (видео)

30 Ноември 2021
0 1059

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията.

“Омикрон е нов вариант на коронавируса, който може да рестартира пандемията във вида, в който беше в началото. Това ще се случи, ако не се овладее рискът и не се вземат мерки. Трябва да управляваме риска и да действаме като общност”, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев и директорът на Института по молекулярна биология към БАН проф. Ива Угринова посъветваха хората да не отлагат ваксинацията и да спазват мерките.

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон

„Следя внимателно дискусията във Великобритания. Мнението на всички е да се изчака и да се види дали Омикрон вариантът ще е по-заразен от Делта. Очакването е мутациите, които имаме в този вирус – над 50, най-вероятно ще намалят имунната защита при ваксините или при преболедуване. Никой не очаква защитата да бъде нулева. Защита ще има, особено при хората с бустерна доза. Засега изглежда, че вирусът е заразен. В Южна Африка измества делта варианта. Все още не може да се каже дали е с тежко протичане и до каква степен елиминира ефекта на ваксините”, обясни д-р Илиев.

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията

Той е на мнение, че този вариант няма да е „драматичен”, особено при ваксинираните. Според проф. Угринова е твърде рано за прогнози. Тя също смята, че трябва да се изчака няколко седмици, за да има повече данни.

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията (видео)

„Засега знаем, че има заразени и че заразява с по-голяма скорост от Делта варианта. Това е всичко, което можем да кажем с известна категоричност. Тук се прокрадват въпроси дали е по-смъртоносен, няма как да кажем”, заяви тя. И подчерта, че няма място за паника, а напротив – подходът трябва да бъде разумен и отговорен.

Проф. Угринова смята също, че тестването на всички, влизащи в страната, трябва да бъде въведено като мярка, защото вирусът заразявал и ваксинираните.

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията

Проф. Симидчиев посочи, че за разлика от Делта варианта, при когото реакцията е била закъсняла, сега държавите, в които е открит вариантът Омикрон, са действали бързо и са започнали да секвенират проби.

Проф. Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при Омикрон е много малка (видео)

„Надеждата не е стратегия. Не можем да се надяваме той да бъде по-лек. Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността”, подчерта пулмологът и депутат от “Демократична България”.

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията

Източник: и видео: NOVA, „Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции