<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118756" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Три болници о...

Експерти прогнозират нов пик на петата вълна на Covid-19 (видео)

13 Февруари 2022
0 444

Експерти прогнозират нов пик на петата вълна на Covid-19.

Това заяви в предаването “Събуди се” по NOVA математикът Лъчезар Томов. Според него покачването на случаите ще се види най-много до седмица две.

Експерти прогнозират нов пик на петата вълна на Covid-19 (видео)

В последните 3 седмици педиатри отчитат ръст на заразени деца, какъвто не е имало в предходните вълни на пандемията. Симптомите при малките пациенти се различават от тези при възрастните, забелязва д-р Минева.

СЗО: Пандемията не е свършила и ще има нови варианти на Covid-19

„Около 40 до 50% от децата, преминали през кабинетите в ДКЦ-тата са положителни за COVID. Много голяма част от децата идват с оплаквания от коремни болки в съчетание с повишена температура. При някои от децата има повръщане, при други стомашни-чревните прояви”, обясни педиатърът д-р Пенка Минева.

Експерти прогнозират нов пик на петата вълна на Covid-19 (видео)
Най-висок е броят на заразените деца в детските градини

„В последната седмица поради ограничаване на контактите при учениците във връзка с ваканцията се наблюдава едно известно намаляване на заболеваемостта, но при децата в градините между 3 и 6 години, там е значително повишена все още заболеваемостта”, добави педиатърът.

Математици изчисляват, че случаите на коронавирус при деца са нараснали 18 пъти след появата на Омикрон. Прогнозата е за нов пик на вълната след междусрочната ваканция.

„Сега ще има отново скок при децата с някакво закъснение, средно седмица две след това отново скок при възрастните. Ще имаме пак скок, пак спад”, обясни математикът Лъчезар Томов.

Според Лъчезар Томов е рано за разхлабване на мерките у нас

„Ние имаме голяма част от населението, която все още не е била засегната от вируса – по селата, по изолирани региони. Този път с този вариант, който имаме, ще стигне това навсякъде, ако се остави така. Ние не знаем колко възрастни хора по селата са били изпуснати от предишните заразявания”, добави математикът.

Смъртните случаи от петата вълна могат да стигнат 10 хиляди или почти двойно повече от тези, които са регистрирани в момента, допълва Томов.

Експерти прогнозират нов пик на петата вълна на Covid-19

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции