<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Covid-19 докара к...

Експлозивно разрастване на Covid-19 в Северна Корея, Ким Чен Ун изпраща армията

16 Май 2022
0 811

В Северна Корея явно се разраства епидемията от коронавирус. Властите съобщават за нови смъртни случаи и стотици хиляди новозаразени със симптоми на Covid-19. От края на април досега в Северна Корея са регистрирани над 1,2 милиона нови заболявания, както и 50 смъртни случая, пише Дойче веле.

Северна Корея съобщи за първи смъртни случаи от Covid-19 (видео)

Миналата седмица Пхенян за пръв път от началото на пандемията преди две години призна, че в страната са потвърдени първите случаи на инфекция с варианта Омикрон. Държавните медии информират за епидемията, но без да употребяват думата „коронавирус“.

Експлозивно разрастване на Covid-19 в Северна Корея, Ким Чен Ун изпраща армията
AP
Армията ще “стабилизира” снабдяването с лекарства

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е наредил на армията „незабавно да стабилизира“ снабдяването с медикаменти в столицата Пхенян. Държавната осведомителна агенция KCNA съобщи и това, че според Ким избухването на заразата е предизвикало „голямо безпокойство“ в страната.

Северна Корея потвърди първи случай на Covid-19, Ким затвори цялата държава

Диктаторът е отправил тежки упреци към здравните власти – аптеките не били редовно снабдявани с лекарства, което се дължало на „безотговорно отношение към работата“ и „слаба организация“ от страна на отговорните функционери. Според севернокорейския диктатор действията срещу пандемията били дилетантски.

Експлозивно разрастване на Covid-19 в Северна Корея, Ким Чен Ун изпраща армията
AP

Политбюро одобри със спешен декрет незабавното освобождаване и бързо разпределяне на медикаменти от държавния резерв, за да се овладее „експлозивното“ разрастване на пандемията. На аптеките е наредено да работят по 24 часа без прекъсване. Мерките обаче не били прилагани правилно – е цитиран да казва Ким. По време на ново спешно заседание на Политбюро той е разпоредил в снабдяването с медикаменти на аптеките да се включи и армията.

Драматични последици за страната

Ако Северна Корея не се справи с този взрив от инфекции, страната я очакват изключително тежки последици, коментират експерти. Системата на здравеопазването е крайно недоразвита, в страната почти няма ваксинирани хора срещу коронавирус, а голяма част от 26-милионното население страда от недохранване.

Северна Корея: 40% от населението гладува, икономическата криза вещае паника и размирици

Държавното ръководство на Северна Корея досега отказваше да приеме предлаганите по линия на ООН ваксини срещу коронавирус, тъй като подобна стъпка би изисквала въвеждането на международен контрол.

Според държавната осведомителна агенция KCNA във всички провинции и градове на страната е бил разпореден „пълен локдаун“. В началото на 2020 година Северна Корея затвори държавните граници, за да се предпази от разпространението на пандемията.

Експлозивно разрастване на Covid-19 в Северна Корея, Ким Чен Ун изпраща армията

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции