<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147677" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: TikTok звезда мо...

Елена Гунчева разкри как “Възраждане” са използвали армия от тролове (видео)

17 Октомври 2022
0 1639

Елена Гунчева разкри как “Възраждане” са използвали армия от тролове, за да получат фалшиво одобрение в социалните мрежи. Бившият депутат от формацията на Костадин Костадинов сподели детайли по темата по време на гостуването си в “На фокус” по NOVA.

По думите на Гунчева цяла армия от интернет тролове обслужва “Възраждане”. Тя разказва, че задачите се дават на две групи – срещу кого да се пише и как да бъде възхваляван лидерът.

“Почти всеки член на “Възраждане” има по няколко профила, включително маркетинг специалистите. Троловете се включват, когато се спомене партията. Има една асистентка по PR, която е от Варна и организира тролски атаки. Например при интервю на Костадинов има затворени групи, в които се спускат задачи, като писане на положителни коментари. Една от тези групи е Бот, другата е Възрожденци. Ако някой нарече Костадинов Копейкин, започват да го защитават, а конкретният потребител обиждан и критикуван. Дори му се докладва профила. Указанията ги дава ръководството на партията, Николай Дренчев, Цончо Ганев. Мен ме атакуваха хиляди профили, с по 15 приятели, виждала съм ги в споменатите групи”, споделя Гунчева. 

Според нея може и да не става дума за пари, а за обещания за депутатско място. Така или иначе, тролските мафии работят за “Възраждане” точно както и тези в Русия за Путин.

Стари индикации за тролски армии

От началото на войната на Русия в Украйна докладите във Facebook срещу конкретни хора и медии се увеличиха до степен, в която става невъзможно атакуваните профили и страници да работят нормално. Това не просто изкривява картината, но и води до изграждане на погрешни нагласи в обществото, а и в самите политици. Многократно Костадин Костадинов заяви, че “Възраждане” ще бъде първа политическа сила и ще управлява самостоятелно. Така изглеждаше в социалните мрежи. Тролове или просто наивни последователи, хиляди споделят неговите публикации, същите виждаме и под публикациите на критични към “Възраждане” и Русия медии да обиждат и унижават журналисти и обществени фигури.

Преди месец бившият министър на електронното управление Божидар Божанов разкри, че именно лидерът на “Възраждане” е най-популярният български политик в социалните мрежи, пише Капитал.

Елена Гунчева разкри как &#8220;Възраждане&#8221; са използвали армия от тролове (видео)

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Всъщност тази стратегия се оказа успешна, защото действително “Възраждане” удвоиха резултата си спрямо предишните избори. А стратегията да впрягат страховете на хората, за да трупат популярност, в съчетание с използваните тролове, видимо дава резултат.

На въпрос към тогавашния министър Божанов дали е възможно да се измери колко от тази онлайн популярност се дължи на тролове, той не успя да даде отговор. За съжаление социалните мрежи не дават възможност да се проследи това. Не се стараят и особено да отсяват докладите срещу конкретни медии и личности. Така публикация с явна дезинформация се разпространява вирусно без рестрикции, а страница на медия като нас от “Господарите” е с ограничено разпространение след сигнали за “тероризъм”. Като тероризъм родните тролове определят това видео:

Елена Гунчева разкри как &#8220;Възраждане&#8221; са използвали армия от тролове (видео)

Запознайте се с “кучето-наркоман” (видео)

Но да се върнем към “Възраждане”…

Когато троловете получат команда

Освен под пулбикациите на нашата страница във Фейсбук, както и на тези на много популярни медии, сред които NOVA, bTV, Дневник, Свободна Европа, Клуб Z, Offnews и много други, троловете са активни и в публикациите на политическите партии. Едни и същи фалшиви профили с 20-30 “приятели” пишат под всички публикации по дадена тема, че “само Възраждане ще спаси клета маИка БАЛГАРИЯ”, “Костадинов президент”, “Русия е братска страна” и още много подобни твърдения. Те трупат харесвания от други също толкова кухи профили и така на пръв поглед изглежда, че тезите, изложени във въпросните коментари, са популярни и са приемани като истина.

Това създава цяла фалшива реалност, която обаче резонира в реалния живот. Там виждаме 10% от избирателите да дават доверие на “Възраждане”. Също там виждаме 60% отвратени от изборите, които виждайки накъде отиват нещата, просто не гласуват. Виждаме и как руската пропаганда се прокарва през официалните канали на “Възраждане”, но и през троловете, за да накара хиляди други потребители да се съмняват в истинността на фактите, а понякога и напълно да преобръщат собствените си позиции.

Отговорът на всичко това е критичното мислене. Колкото и да е трудно да се възприеме, всеки от нас трябва да мисли, да проверява фактите и едва тогава да дава оценки. Може би ви се иска Русия да не е агресор, защото обичате руска водка и казачок, но фактите не са в полза на Вашите лични желания. Може би ви се иска Костадин Костадинов да беше върнал държавната субсидия, както обеща. Но видимо той я харчи за тролове, протести и симпатични имоти край Варна. Може би ви се иска Елена Гунчева да лъже. Но елементарен преглед на коментарите в социалните мрежи само придава достоверност на думите ѝ.

 

Елена Гунчева разкри как “Възраждане” са използвали армия от тролове

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции