<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160621" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха би...

ЕС и Великобритания наложиха нови санкции на Иран

23 Януари 2023
0 53

ЕС и Великобритания наложиха нови санкции на Иран заради нарушения на човешките права, пише Свободна Европа.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обясни, че иранският Ислямски революционен гвардейски корпус (IRGC) не може да бъде включен в списъка като терористична група без съдебно решение.

Вълната от протести в Иран започна след смъртта в полицейски участък през септември 2022 г. на 22-годишна иранка от кюрдски произход. Тя беше задържана от нравствената полиция, защото не носела правилно своя хиджаб.

ЕС и Великобритания наложиха нови санкции на Иран

Убийците на жени в Иран получават леки присъди

Отношенията между ЕС и Техеран се влошиха по време на зациклилите усилия за съживяване на преговорите за ядрената му програма. Те се влошиха още повече, след като Иран реши да задържи няколко европейски граждани.

ЕС също става и все по-критичен към продължаващите репресии към протестиращи, включително екзекуции, и прехвърлянето на ирански дронове в Русия.

Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС, каза, че срещата на външните министри на ЕС в Брюксел в понеделник е “приела нов пакет от санкции срещу Иран, насочен към онези, които ръководят репресиите“.

“ЕС категорично осъжда бруталната и непропорционална употреба на сила от иранските власти срещу мирни протестиращи“, каза външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом, според публикация в туит на шведското председателство.

Ройтерс цитира дипломати от ЕС, които са казали, че съюзът ще добави 37 имена към черен списък на ирански граждани и организации. Те ще имат забрана да пътуват до Европа и ще подлежат на замразяване на активи.

Европейският парламент призова ЕС да отиде по-далеч и да включи IRGC като терористична организация, обвинявайки я за потушаването на протестите. Те продължават вече четвърти месец. Както и за доставката на дронове на Русия за нападението й срещу Украйна.

IRGC има армия от около 125 хил. души с армейски, флотски и въздушни части. Командва религиозната паравоенна милиция “Басидж”, често използвана за потушаване на протести.

“Иранският режим, Революционната гвардия тероризира собственото си население ден след ден”, каза германският външен министър Аналена Бербок на срещата в понеделник.

По думите на Борел обаче първо трябва да бъде взето съдебно решение с конкретна присъда в страна членка, преди самият ЕС да може да приложи подобно определение.

“Това е нещо, което не може да бъде решено без съд… първо решение. Не можете да кажете, че ви смятам за терорист, защото не ви харесвам”, каза Жозеп Борел пред журналисти в кулоарите на преговорите в Брюксел.

По-рано Иран предупреди ЕС да не определя IRGC за терористична организация.

ЕС и Великобритания наложиха нови санкции на Иран

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Санкциите на Великобритания

Наказателните мерки на Великобритания са заради нарушения на човешките права. Включително неотдавнашната екзекуция на бившия ирански заместник-министър на отбраната Алиреза Акбари, който имаше и британско гражданство, съобщи Ройтерс.

Санкциите включват замразяване на активите на иранския заместник-главен прокурор Ахмад Фазелиан. За него британското външно министерство каза, че е отговорен за несправедливата съдебна система, която използва смъртното наказание за политически цели.

Сред другите санкционирани са командващият иранските Сухопътни войски Киюмарс Хейдари, зам.-командващия Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Неджат и зам.-командира на паравоенната организация “Басидж” Салар Абнуш.

Фондация “Басидж”, свързана с едноименната милиция, и Касем Резаей, зам.-командващ иранските правоохранителни органи, също са добавени в черния списък.

На 20 октомври 2022 г. Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на няколко ирански бизнесмени, както и на една оръжейна компания. Според тяхната информация те са доставили ирански дронове на Русия, които тя използва във въздушни атаки срещу украински цивилни цели.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

ЕС и Великобритания наложиха нови санкции на Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции