<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133526" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени открих...

EС иска aдeĸвaтнa минимaлнa paбoтнa зaплaтa за всички държави

13 Юни 2022
0 1111

EС иска aдeĸвaтнa минимaлнa paбoтнa зaплaтa за всички държави.

Еврокомисарят по сближаване и реформи цитира Елин Пелин

EС иска aдeĸвaтнa минимaлнa paбoтнa зaплaтa за всички държави

Тази седмица Европейският парламент (ЕП) и Съветът на ЕС постигнаха пробив. Той е относно общите правила за минималните заплати в общността.

Евродепутатите в Страсбург приеха условно споразумение за мерките, предвидени за насърчаване на колективното споразумение и по-добро прилагане на съществуващите минимални възнаграждения.

Припомняме, че още през октомври 2020 година Европейската комисия (ЕК) даде началото на преговори. Те очертават общи правила за минималната заплата в ЕС, но не и самото ѝ ниво. Две години по-късно Европарламентът и Европейският съвет заявиха, че преговарящите им са постигнали условно споразумение. То трябва да бъде потвърдено с формално гласуване в двете институции.

Какво всъщност следва?

“Евросъюзът спазва обещанието си. Новите правила за минималните заплати ще защитят достойния труд и ще гарантират, че работата се заплаща.” Това заяви впоследствие председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление.

Важно е да уточним, че промените няма как да доведат до еднаква минимална заплата в ЕС. Заради доста различния стандарт на живот в различните държави-членки, не е възможно заплащането на труда да е еднакво в България и в Люксембург, например. Споразумението обаче е много важно. Защото ще доведе до това страните членки на ЕС да бъдат задължени да преценят дали настоящите минимални заплати са достатъчни, за да осигурят достоен стандарт на живот на техните граждани.

Възнаграждението

Към момента шест от 27-те страни членки на ЕС определят нивата на минималните заплати с договаряне между работодатели и профсъюзи. В останалите 21 държави размерът на минималното възнаграждение се определя от правителствата.

Страните, в които по-малко от 80-процентен дял от служителите са обхванати от колективните договорки, ще трябва да представят план за действие с ясна времева линия и конкретни мерки. Целта е да разширят този начин на определяне на заплатите, посочиха от Съвета и Парламента.

Задължението

Споразумението въвежда и задължението страните от Европейския съюз да създадат система за прилагането му. Включително надежден мониторинг, контрол и проверки на място за преодоляване на злоупотребите от подизпълнители. Също фалшивата самозаетост и нерегламентирания извънреден труд. След като мине формалното гласуване в двете институции, страните от блока ще разполагат с две години. За това време трябва да въведат новите правила в националните си закони.

През това време страните-членки ще трябва да направят експертни оценки. Например дали минималните им заплати осигуряват на гражданите им достоен начин на живот. Предвид икономическите реалности и условията, в които живеят. За целта те могат да създадат потребителска кошница със стоки и услуги на реални цени. Или да приложат международно използвани стойности 60 на сто от брутната средна работна заплата. 

Страните от ЕС ще бъдат задължени да въведат и нова система, която да включва надеждно наблюдение, контрол и инспекции на място, за да се гарантира съвместимостта и справянето със злоупотреби като допълнително договаряне, фалшиво самонаемане, неотбелязано допълнително работно време или нарастване на интензивността на работата.

EС иска aдeĸвaтнa минимaлнa paбoтнa зaплaтa за всички държави

Източник: Money

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции