<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165778" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ТОП 5 лъжи на ...

ЕС иска бързо въвеждане на правила при криптотърговията на банките

21 Февруари 2023
0 66

ЕС иска бързо въвеждане на правила при криптотърговията на банките. Предстои строгите правила да бъдат приети ускорено като част от общ европейски закон. Той трябва да избегне пропускането на договорен краен срок.

Базелският комитет на банковите регулатори договори януари 2025 г. като краен срок за въвеждане на капиталовите изисквания за криптоекспозицията на банките, включително към биткойни и стейбълкойни.

Първата в Европа сделка за недвижим имот с криптовалута вече е факт

ЕС иска бързо въвеждане на правила при криптотърговията на банките
iStock

„На този етап банките имат твърде ниски криптоекспозиции и ограничено участие в осигуряването на услуги, свързани с криптопазарите. Банките обаче проявяват интерес да търгуват криптоактиви от името на своите клиенти и да осигуряват услуги, свързани с криптопазара“, посочва ЕК в неформален документ, цитиран от Reuters.

Стандартите на Базелския комитет са разписани в закон, въведен от ЕС. Всяко забавяне при въвеждането на изискванията може да доведе до това банките да чакат дълго при влизането им в криптопазара. През следващата година в рамките на съюза влизат в сила правила за търговията с криптоактиви.

NEXO ще съди държавата заради “най-срамния момент” за българската прокуратура (видео)

Страните членки и Европейския парламент са изправени пред нови преговори по окончателния текст на закона. Европейската комисия посочи, че „от международна гледна точка това ще разреши на ЕС да успее да спази крайния срок по отношение на базелските критерии“.

Европейският банков орган (EBA) съвместно с Комисията за надзор над борсите и ценните книжа (ESMA) да координира правилното категоризиране на различните криптоактиви.

ЕС иска бързо въвеждане на правила при криптотърговията на банките

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции