<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129368" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експерти: Рус...

ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

16 Май 2022
0 1164

ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите, пише в.Сега.

В нови насоки за плащанията за газ Европейската комисия планира да разреши на компаниите-вносители да открият сметка в долари и евро в Газпромбанк. Чрез нея да се осъществяват плащанията. Наред с това компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си по съществуващите договори за изпълнени, след като платят в евро или долари. А руската страна не трябва да изисква допълнителни действия от тях по отношение на плащането.

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва

Но и да поддържат доставките на синьо гориво, без да нарушават санкциите срещу руската централна банка, припомня Bloomberg. Руският президент Владимир Путин обяви на 31 март, че ако плащанията не се извършват в рубли, износът на газ ще бъде спрян. 

Първоначално ЕС прецени, че механизмът за плащане, поискан от Путин, дава на Москва пълен контрол над процеса. А и че нарушава договорите и – най-важното – нарушава санкциите на блока, посочва Bloomberg. В петък комисията е казала на държавите-членки на закрито заседание, че актуализираните насоки ще позволят компаниите да могат да открият сметка в евро или долари в “Газпромбанк”.

Еврокомисията обаче все още не е уточнила дали наличието на сметка в рубли е в съответствие с разпоредбите на ЕС за санкциите срещу Русия.  Актуализираните насоки, представени на държавите-членки, не успяват да отговорят на този специфичен въпрос, коментират източници на Bloomberg.

Много фирми имат крайни срокове за плащане, изтичащи по-късно този месец. Ако не платят, доставките на газ могат да бъдат прекъснати. За Полша и България те вече бяха прекъснати, след като двете страни не изпълниха исканията на Русия за разплащане в рубли.

На срещата в петък представителите на страните са били разделени, според един от източниците на Bloomberg.

Докато Германия, Унгария, Италия и Франция твърдо са одобрили плана на комисията, Полша е заявила, че той не е предоставил правна яснота. Тя е призовала въпросът да бъде обсъден от посланиците на ЕС. Други са били объркани от липсата на конкретни указания за откриване на сметки в рубли. Германия е заявила на срещата, че се е консултирала със своите компании по предложението и е получила положителна обратна връзка.

Новите насоки на ЕС ще изяснят, че санкциите не забраняват откриването на множество сметки в “Газпромбанк”, посочва още Bloomberg.

Готова ли е Европа да се откаже от руския газ?

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия

ТАВАН НА ЦЕНИТЕ

Европейският съюз може да ограничи цените на природния газ. Така ​​да избегне „непоносимо високи“ разходи, ако Русия значително ограничи или прекъсне потока, съобщава още Bloomberg.

Еврокомисията планира намеса на енергийния пазар като част от пакета мерки за алтернатива на вноса на руското гориво след инвазията в Украйна. Брюксел предстои да препоръча общи принципи за въвеждане на извънредна ситуация в даден регион или в целия ЕС. Така пазарите на газ вече не могат да отговарят на търсенето и предлагането.

Въвеждането на максимална регулирана цена при извънредна ситуация ще бъде ограничено по отношение на нейната продължителност. Пазарната цена трябва да се използва възможно най-дълго, се казва в проектодокумента на комисията. Документът подлежи на промяна преди приемането му, насрочено за 18 май.

Комисията също така трябва да даде зелена светлина за краткосрочни мерки за предпазване на потребителите и компаниите от високите цени на енергията. Те включват:

– Позволяване на правителствата да разширят регулирането на цените на дребно за природния газ
– Спешна ликвидна подкрепа за търговци на суровини в резултат на значителна нестабилност на пазара
– Преразглеждане на ограниченията, прилагани за краткосрочна волатилност във вътрешните правила за търговия на европейските газови борси

Мерките трява да бъдат временни и да не се прилагат след началото на юни 2023 г.

ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции