<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146119" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна пода...

ЕС няма да издава шенгенски визи на руски граждани, избягали от войната в Украйна

30 Септември 2022
0 164

Европейският съюз няма да издава шенгенски визи на руски граждани, избягали от войната в Украйна, в трети страни. Това се съдържа като препоръка, изпратена от Европейската комисия до столиците в петък, пише в. Дневник.

Еврокомисарят за вътрешния ред Илва Йохансон обясни, че желаещите да получат европейска виза трябва да кандидатстват от Русия.

“Разбираемо е, че руските граждани бягат, защото не искат да воюват в друга страна, която е окупирана от техния лидер. Избягването на мобилизацията не означава непременно противопоставяне на войната като такава. Освен това не може да се изключи, че руските граждани, които се опитват да заобиколят мобилизацията, като влязат в ЕС, също представляват заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения”, заяви еврокомисарят за вътрешния ред.

ЕС няма да издава шенгенски визи на руски граждани, избягали от войната в Украйна

Поскъпнаха визите за руснаците, които искат да влязат в ЕС (видео)

Илва Йохансон обяви, че наличието на валидна виза не е достатъчно за достъп до ЕС. Тя напомни, че според правилата граничните служители имат право да правят допълнителни проверки и да откажат влизане, ако преценят, че съществува риск.

В препоръките, подготвени по искане на европейските държави, се казва още, че издаването на туристически визи на руски граждани трябва да се “деприоритизира” и броят им да бъде ограничен.

Предимство трябва да се дава на кандидатите, които искат да пристигнат в ЕС, защото са противници на режима, имат семейни причини или са независими журналисти, които пътуват по работа, каза още еврокомисарят.

Бягащите от войната имат право да поискат и убежище в Европейския съюз по международните правила.

За момента не се наблюдава сериозен наплив от руснаци, желаещи да влязат в Шенген. Променена е обаче демографията на влизащите – мнозинството от тях са мъже в наборна възраст, обясни еврокомисарят.

190 хиляди е общият брой на руските граждани, влезли на територията на ЕС през септември.

ЕС няма да издава шенгенски визи на руски граждани, избягали от войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции