<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112501" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "ТикТок спаси...

ЕС одобри нова ваксина – ето коя е и какво знаем за нея

20 Декември 2021
0 283

ЕС одобри нова ваксина срещу Covid-19. Това е петият медикамент, получил зелена светлина за използване от Европейския орган за контрол на лекарствата (ЕМА).

Става дума за препарата Nuvaxovid на американската компания Novavax. При него е използвана по-конвенционална технология и биотехнологичната фирма се надява той да намали колебанията относно ваксините. Препаратът ще се използва при хора над 18-годишна възраст. Поне засега всичко това не касае България. Страната ни още преди време обяви, че няма да закупува ваксината.

ЕС одобри нова ваксина - ето коя е и какво знаем за нея

„Лек локдаун“ смята да въведе Германия от 28 декември заради омикрон. Информацията е на портала Focus Online. Мерките предвиждат частни срещи, които събират ваксинирани и преболедували хора, да бъдат с не повече от 10 участници. Изискването ще важи за открити и закрити пространства. По-рано това ограничение важеше само за неваксинирани граждани. Друга мярка предвижда да се срещат представителите само на две домакинства или семейства, като членовете във всяко от тях не бива да са повече от двама. От 28 декември ще бъдат окончателно затворени всички клубове и дискотеки.

Въпреки омикрон, американците възнамеряват да пътуват както обикновено по празниците, предаде БНР. По-малко от 1 на всеки 4 казват, че има вероятност да отменят плановете си за празничното си пътуване. Хората са придобили повече увереност в способността си да намалят рисковете при пътуване, смятат експертите.

Според Администрацията за сигурност на транспорта пътуванията по въздух през 10-дневния ваканционен период по време на Деня на благодарността са се увеличили повече от два пъти в сравнение с 2020 г. На контролно-пропускателните пунктове са отбелязани 21 милиона души, което е повече от 90% от нивата преди пандемията. 

Американската автомобилна асоциация прогнозира, че в периода между 23 декември и 2 януари – броят на пътуващите американци ще достигне 109 милиона , което е два пъти повече от Деня на благодарността, и почти 28 милиона повече, отколкото са били пътуванията през същия период на миналата година. Очакванията са ,че тазгодишните зимни празнични пътувания ще достигнат 92% от пътуванията през 2019 г.

– Заради омикрон Израел наложи нови забрани, ограничаващи пътуванията до 10 държави – САЩ, Италия, Белгия, Унгария, Мароко, Португалия, Канада, Швейцария, Турция и Германия, съобщи в. „Аарец“. Предвижда се мярката да влезе в сила в полунощ между вторник и сряда.

Пътуванията до и от така наречените “червени страни” са изрично забранени, освен ако не бъде дадено разрешение от специална комисия. Освен това израелците ще бъдат задължени да преминат през 7-дневна карантина след завръщането си, дори ако са напълно ваксинирани.

Новите ограничения идват, след като миналия месец Израел затвори границите си за чужденци и прекрати пътуванията до африкански държави в опит да предотврати разпространението на варианта омикрон, който произхожда от Южна Африка. 

В неделя 10% от пътниците в полет от Маями дадоха положителна проба за ковид-19, като за повечето от 17-те случая се предполага, че са носители на варианта омикрон. Досега в страната са регистрирани 175 такива случая.

Според оценките, представени на Бенет в събота, броят на случаите с Омикрон в Израел ще достигне 400-600 през следващата седмица.

– Повече от 900 000 британци са получи трета доза ваксина в събота, което е рекорд за един ден. Броят на заразяванията обаче продължава да е много висок, като са регистрирани нови 12 133 случая само с омикрон. За последното денонощие обаче има 82 886 заразени и 45 смъртни случаи.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че вариантът омикрон се разпространява много бързо, но все още твърде малко неща са известни за него. Той не изключи възможността от локдаун за две седмици след Коледа.

Източник: БНР и в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции