<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179392" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И това лято н...

ЕС планира да намали зависимостта си от Русия чрез интернет кабел през Черно море

12 Май 2023
0 227

ЕС планира да намали зависимостта си от Русия чрез интернет кабел през Черно море, предаде “Дневник“.

Европейският съюз планира подводен интернет кабел, за да подобри свързаността с Грузия. Както и да намали зависимостта от връзките, минаващи през Русия. Това се случва на фона на нарастващите опасения за уязвимостта на инфраструктурата, пренасяща глобални данни.

Кабелът е на стойност 45 милиона евро. Той ще свърже държавите – членки на ЕС с Кавказ през международни води в Черно море, простирайки се на 1100 км. Проектът има за цел да намали “зависимостта на региона от наземна оптична свързаност, преминаваща през Русия”. Това се казва в документ на Европейската комисия.

ЕС планира да намали зависимостта си от Русия чрез интернет кабел през Черно море

ЕС и Грузия съвместно идентифицираха необходимостта от черноморски интернет кабел през 2021 г. С цел подобряване на цифровата свързаност на Грузия. Войната в Украйна обаче даде тласък на проекта. Предвид необходимостта да се избягва зависимост от “връзки, които не са сигурни или стабилни”. Това каза човек, запознат с предложението.

Интернет кабелите се следят внимателно поради глобални опасения за шпионаж. Причината е, че наземните линии и станциите, където подводните кабели излизат, се смятат за уязвими на прехващане от правителства, хакери и крадци.

Притесненията за умишлен саботаж на подводни кабели и друга морска инфраструктура нараснаха и след няколкото експлозии по газопроводите “Северен поток” миналия септември, които медийна информация наскоро свърза с руски кораби. Два кабела край бреговете на Норвегия бяха прекъснати през 2021 г. и 2022 г., което предизвика опасения за злонамерени атаки.

ГДБОП отрича да са спирали обществения интернет при акцията срещу кабелни оператори (видео)

Райнхард Бютикофер, евродепутат и председател на делегацията на Европейския парламент за Китай, каза, че Русия е сигнализирала за готовността си да се насочи към чувствителната инфраструктура.

“От руска гледна точка, ако искат да нанесат щети на Европейския съюз, прицелването в инфраструктурни проекти би било опция за режим, който не зачита по никакъв начин международното право”, каза той.

Около 99 процента от междуконтиненталния интернет трафик – данни, съобщения, имейли и видеоразговори – се предава чрез повече от 400 активни подводни кабела с дължина 1.4 милиона километра. Подземните кабели на сушата също пренасят данни на международно ниво.

Русия е един от множеството маршрути, по които пакетите с данни се движат между Азия и Европа. И е неразделна част от свързаността в някои части на Азия и Кавказ. Което предизвика загриженост у някои политици за прекомерна зависимост.

Остават въпроси за осъществимостта и графика на проекта, особено след като Русия продължава да използва своите военни кораби в Черно море, за да изстрелва ракети срещу Украйна и блокира пристанища миналата година.

Проектът за черноморски кабел е част от инициативата на Европейската комисия Global Gateway. Тя има за цел да предложи на развиващите се страни алтернатива на широкообхватното стратегическо финансиране от Пекин на физическа и цифрова инфраструктура по света, известно съответно като инициативата “Един пояс, един път” и инициативата “Цифров път на коприната”.

Европейската инвестиционна банка предложи безвъзмездна помощ 20 милиона евро за проекта за черноморски кабел. В момента проектът е на етап оценка на осъществимостта и не е отворена процедура за кандидатстване.

Подводен комуникационен кабел в Черно море (Кавказката кабелна система) вече свързва Поти, Грузия, с Балчик, България, на разстояние 1182 км.

ЕС планира да намали зависимостта си от Русия чрез интернет кабел през Черно море

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции