<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124643" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кои държа...

ЕС поиска от Китай да убеди Русия за край на войната

04 Април 2022
0 1033

ЕС поиска от Китай да убеди Русия за край на войната.

Лидерите на Европейския съюз заявяват, че са казали на Китай, че очакват Пекин да помогне за прекратяване на руската война в Украйна. И най-малкото да не пречи на международните санкции, наложени на Москва.

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

ЕС поиска от Китай да убеди Русия за край на войната

Това е станало по време на виртуална среща на върха миналата седмица в петък.

“Очакваме Китай, ако не да подкрепи санкциите, то поне да направи всичко възможно да не се намесва по никакъв начин”, заяви пред репортери след срещата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“По този въпрос бяхме много ясни.”

Тя добави, че ЕС очаква Китай да използва влиянието си върху Русия, за да се сложи край на войната.

Срещата

В петък фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха отделни заседания чрез видеоконферентна връзка с президента на Китай Си Дзинпин.

Присъства и неговият премиер Ли Къцян. Те обсъдиха войната в Украйна, както и редица търговски въпроси и проблеми, свързани с правата на човека.

Дългоочакваната среща на върха беше важна възможност за лидерите на ЕС да изложат очакванията си към Пекин.

Китай се опитват да избегнат заемането на ясна позиция по отношение на инвазията. Но не е ясно дали лидерите на ЕС са спечелили някакви нови ангажименти от страна на Китай.

Европа се опитва да постигне труден баланс. Да отправи строго предупреждение към Китай относно Украйна, правата на човека и търговските въпроси. Същевременно се опитва да запази целта на ЕС за възстановяване на връзките с азиатския гигант.

“Призовахме Китай да помогне за прекратяване на войната в Украйна”, заяви Мишел на пресконференция в Брюксел.
“Китай не може да си затваря очите пред нарушаването на международното право от страна на Русия”.

Китайците

От своя страна Пекин се стреми да не допусне конфликтът да тласне двете страни към още по-голямо противопоставяне на блоковете.

Китай спестява на европейските служители критиките, които отправя към американските им колеги. И ги призовава да отстояват стратегическата си независимост от Вашингтон.

По време на срещата в петък Си заяви, че сегашната ситуация рискува да заличи ползите от глобалното икономическо сътрудничество. Пекин и Брюксел трябва да се ангажират да предотвратят разпространението на кризата. Мнението е на китайското външно министерство.

Лидерите на ЕС също така предупредиха китайските си колеги да не помагат на Русия. Нито за избягване на санкциите, нито чрез доставка на оръжие. Това само ще послужи за удължаване на войната и ще навреди на световната търговия.

“Удължаването на войната и смущенията, които тя носи на световната икономика, не са в интерес на никого. Със сигурност не и на Китай”, заяви фон дер Лайен.

Реакцията

Китайската страна е казала на ръководителите на ЕС, че Пекин прави всичко възможно, за да гарантира, че страните ще преговарят и ще стигнат до решение. Китайските лидери заявиха, че имат очевиден интерес войната да не дестабилизира още повече световния икономически ред. И наблегнаха на голямата си привързаност към Устава на Организацията на обединените нации. Както и на зачитането на принципите на суверенитет и териториална цялост, каза лицето.

Китай съсредоточи по-голямата част от своите изказвания върху търговията и редица други теми. Но говорител на китайското външно министерство съобщи в Twitter, че Си е казал на лидерите на ЕС, че настоящата ситуация в Украйна е “достойна за дълбоко съжаление”. И че Пекин “застава на страната на мира”.

Си призова Европа да “формира свое собствено възприятие за Китай”. Да възприеме независимата китайска политика.

Си заяви също, че мирните преговори са единственият изход и че Европа трябва да се заеме с проблемите на сигурността на всички страни в конфликта.

На първата среща на върха премиерът заяви пред лидерите на ЕС, че Китай е готов да играе конструктивна роля с международната общност по отношение на Украйна. 

“Китай насърчава преговорите за мир по свой собствен начин и ще продължи да работи с ЕС и международната общност, за да играе конструктивна роля за бързото облекчаване на ситуацията. За прекратяването на военните действия, предотвратяването на по-мащабна хуманитарна криза и завръщането на мира в най-скоро време”, заяви Ли.

Другите теми

Лидерите на ЕС споделят, че са повдигнали спорни въпроси. Включително принудителните търговски мерки срещу Литва, правата на човека в Синцзян, Хонконг и Тайван.

Лидерите на ЕС обаче предложиха да продължат да си сътрудничат по редица въпроси – от пандемията Covid-19 до биоразнообразието и изменението на климата.

На брифинг за медиите в събота в Пекин Уан Лутун, ръководител на европейския отдел на китайското външно министерство, заяви, че двете страни са съгласни, че “Всеобхватното споразумение за инвестиции е от взаимна полза”.

Припомнямае, че Споразумението за инвестиции CAI беше блокирано и ратификацията в Брюксел бе отхвърлена.
Европейският парламент гласува с огромно мнозинство за “замразяване” на всяко разглеждане на мащабното инвестиционно споразумение с Китай след неотдавнашните санкции заради отношението на Пекин към уйгурското население в провинция Синдзян.

ЕС поиска от Китай да убеди Русия за край на войната ЕС поиска от Китай да убеди Русия за край на войната

Източник: Bloomberg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции