<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146063" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хванахме ДПС ...

ЕС представи първия си закон за медиите

30 Септември 2022
0 98

Европейската комисия представи дългоочаквания закон за свободата на медиите. Предложеният регламент включва гаранции срещу политическата намеса в редакционните решения и срещу неправомерното следене. Основната и най-важна част от законовата рамка е независимостта на медиите и разпределянето на държавната реклама.

Трябва да се осигури адекватно и стабилно финансиране на обществените медии, за да се гарантира редакционна независимост. Ръководителят и управителният съвет на обществените медии ще трябва да се назначават по прозрачен, открит и недискриминационен начин. Това обясни зам.-председателят на ЕК по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

ЕС представи първия си закон за медиите
iStock

Европейската комисия ще представи новия закон за свободата на медиите

“За първи път ЕС представя закон, който дава гаранции за защита на редакционната независимост на медиите. Държавата не трябва да се намесва в редакторските решения. Нито една обществена медия не трябва да се превръща в канал за пропаганда, на която и да е партия. Ние искаме страните членки да предприемат законодателна инициатива и в нея да залегнат обективни критерии за назначаването на директорите и управителните съвети на медиите. И тук не трябва да има партийни приятели. Финансирането на обществените медии трябва да е прозрачно.”

Еврокомисията предлага и създаването на Европейски медиен съвет.

Той би включвал национални представители на медиите и би следял за прилагането на правната рамка и подпомагането на Комисията при изготвянето на насоки, свързани с медийното регулиране. Новият орган трябва да координира и националните мерки по отношение на медиите извън Евросъюза, които представляват риск за обществената сигурност, за да гарантира, че тези медии не заобикалят приложимите европейски правила.

“Новият закон посочва много ясно и категорично, че медийният съвет трябва да действа напълно независимо, включително да бъде независим и от Комисията. Казвам това за тези, които имат съмнения по въпроса. Това категорично е регламентирано в медийния закон,” обясни Йоурова.

Законът за свободата на медиите включва силни гаранции срещу използването на шпионски софтуер срещу медиите, журналистите и техните семейства. Предвиждат се също тестове за медиен плурализъм и прозрачна държавна реклама.

ЕС представи първия си закон за медиите
iStock

Свободата на словото може да бъде по-ценна дори от живота (“Коментарът на Господарите”)

“Сега за първи път имаме закон, който защитава обществените медии. Преди такъв не съществуваше. Ако се установят нарушения, можем да ги осъдим, а досега нямахме законови начини. Обществените медии имат обществена функция и трябва да бъдат независими и прозрачно финансирани”, заяви еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Сега следва Европейският парламент и държавите членки да обсъдят предложения нормативен акт. Според евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите – Елена Йончева, предстои по-трудната част.

А Йоурова заяви, че очаква съпротива от националните правителства. Тя смята, че някои държави членки искат да могат да влияят на медиите.

ЕС представи първия закон за медиите

Източник: DIR.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции