<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115001" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

ЕС удължава с още 6 месеца санкциите срещу Русия

14 Януари 2022
0 174

ЕС удължава с още 6 месеца санкциите срещу Русия, пише Dir.bg.

Съветът на ЕС съобщи, че днес е решил да удължи с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия, след нова оценка на изпълнението на споразуменията от Минск.

Отбелязва се, че първоначално бе предвидено споразуменията да бъдат изпълнени до 31 декември 2015 година. С днешното решение санкциите са удължени до 31 юли тази година.

Санкциите бяха въведени на 31 юли 2014 г. заради действията на Русия, свързани с Украйна. Те ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, и забраняват предоставянето на финансова помощ и посредничество към руски финансови институции. Те забраняват вноса, износа или прехвърлянето на изделия, свързани с отбраната или с двойна употреба, или за крайни военни потребители в Русия.

ЕС удължава с още 6 месеца санкциите срещу Русия

Русия изтегля войските си от Казахстан, обстановката се нормализира

Санкциите допълнително ограничават руския достъп до някои чувствителни технологии. Те могат да се използват за проучване на находища и добив на нефт.

Уточнява се, че днешното решение е свързано с оценката на Европейския съвет от декември миналата година. Тогава държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха санкциите да продължат заради неизпълнението на споразуменията от Минск. Съветът на ЕС отчита в днешното съобщение, че срещу Русия действат и други мерки заради завземането на Крим и Севастопол.

ЕС удължава с още 6 месеца санкциите срещу Русия

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции